Smrteľná choroba, ktorá vypukne bez zjavnej príčiny: Z ničoho nič vám zasiahne do života!

Nepodľahnite depresívnym stavom a vyhľadajte odbornú pomoc čo najskôr!
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-01 17:35:00

Patrí k najzávažnejším ochoreniam, ktoré ohrozujú život človeka. Neraz končí smrťou. Pritom stačí len osloviť lekára a požiadať ho o pomoc. To je však pre mnohých problém. Vkročiť do ambulancie a priznať sa so svojimi psychickými problémami, ktoré sprevádzajú depresiu...


Ľudia častokrát majú problém a dokonca tušia, že sa týka ich duševného zdravia, no sú tak ovplyvnení strachom priznať si to, že radšej k lekárovi jednoducho nejdú. Onedlho však budú mať možnosť navštíviť pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia, ktorý bude 10. októbra, vďaka Lige za duševné zdravie a Slovenskej psychiatrickej spoločnosti v určených termínoch vybrané psychiatrické ambulancie. Tak sa priamo od odborníkov dozvedia viac o depresii, o jej príznakoch a liečebných postupoch.

"Na tejto akcii sa môžu schovať do davu ľudí, ktorí nemajú duševné poruchy, ale idú sa iba opýtať len tak náhodou na niečo a môžu tak mať na sebe masku: mňa sa to netýka, ja sa idem len opýtať. Bohužiaľ, v súčasnosti je to tak. Ľudia sa na Slovensku stále boja priznať si pravdu," povedala Ing. Oľga Valentová z Ligy za duševné zdravie.

Deň otvorených dverí v psychiatrických ambulanciách má za úlohu znížiť tabu, ktoré je spojené s psychiatrickými ochoreniami.

Tohtoročná kampaň sa volá "Hovorme spolu o duševnom zdraví"  a začala už v septembri. Dnešný deň patrí jednej z najznámejších duševných porúch - depresii, dnes si pripomíname Európsky deň depresie.

Ľudí s depresiou bude pribúdať

Depresia patrí k najrozšírenejším poruchám, je to významné ochorenie zasahujúce do života človeka.

"Svetová zdravotnícka organizácia vydala prognózu do roku 2020, kde tvrdí na základe celosvetových údajov, že prevalencia, výskyt depresie naďalej stúpa a bude naďalej stúpať až do roku 2020. Dokonca tak veľmi, že jej v tomto roku bude patriť druhá priečka v rebríčku ochorení, ktoré predstavujú pre chorého človeka najväčšiu záťaž, hendikepujú ho a znižujú jeho kvalitu života," upozorňuje MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD., prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti, ktorá pracuje na Psychiatrickej klinike LFUK a UNB v Bratislave.

Táto porucha častejšie postihuje ženy ako mužov, ten pomer môže byť 2:1, čiže dve ženy na jedného muža. Najčastejšie sa vyskytuje po 40. roku života, ale to neznamená, že nemusí postihnúť aj mladších. Môže sa vyskytnúť v pubertálnom veku, v menopauze, po popôrodnom období, jednoducho kedykoľvek.


Úžasný recept, z ktorého padnete na zadok: Takto sa okamžite zbavíte čiernych bodiek na tvári!


MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD. dokonca upozorňuje, že ide o smrteľné ochorenie. Je smrteľné tým, že ohrozuje každého pacienta samovražedným konaním. Nemálo pacientov ukončí svoj život samovraždou. A to už nie je reč o samovražedných pokusoch, ktoré sú uňho častejšie.

Čo ju sprevádza?

Depresia je závažná psychická porucha, resp. psychický stav, ktorý sa prejavuje depresívnou náladou.

"Depresívna nálada neznamená obyčajný smútok, zármutok zo straty niekoho blízkeho alebo z nevydarenia sa nejakej životnej situácie. Práve pri depresii je nezmyselná, nie je adekvátna tomu, čo ju vyvolalo. Je veľmi intenzívna, monotónna, má typické ranné pesimá: pacient, ktorý trpí depresiou, má zhoršenú náladu práve ráno, pričom k večeru sa zlepšuje," zdôrazňuje MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD.

Okrem depresívnej nálady, ktorá kolíše v priebehu dňa, trpí pacient anhedóniou, teda zníženou, alebo žiadnou schopnosťou tešiť sa, radovať sa z niečoho, prežiť pozitívne emócie zo svojho života.

Depresia je tiež veľmi často sprevádzaná úzkosťou, depresívnymi a pesimistickými myšlienkami, sebaobviňovaním. Najhoršie je, ak sa snažia príbuzní dodať energiu chorému, aby sa vzchopil a robil niečo. Aj keď to myslia dobre, v skutočnosti to má opačný efekt. Pacient sa začne obviňovať, že nemôže a nevládze, a že by aj chcel, len to jednoducho nejde. Chýba mu dostatočná vôľa, je podráždený, nepokojný. Rána sú pre nich najhoršie, nevedia si naplánovať činnosti počas dňa, sú nesústredení, nič si nezapamätajú, nevedia sa rozhodnúť a ich myslenie je spomalené.

Depresia však ovplyvňuje človeka aj po telesnej stránke: zvýšená únava, zmena chuti do jedla - sú typy depresie, kedy sa pacientovi zníži chuť do jedla, pociťuje nechutenstvo, no iní práve naopak, pociťujú zvýšenú chuť.

Pocit nepochopenia, strata motivácie - aj to je potrebné ovplyvniť liečbou. Našťastie, dnes máme množstvo účinných terapeutických možností, ako liečiť depresiu. Prvý krok však musí spraviť chorý človek, ktorý "vyjde s kožou na trh" a prizná sa, že má problém, ktorý chce riešiť.

Zoznam lekárov počas akcie "Deň otvorených dverí v psychiatrických ambulanciách" a termíny sú uverejnené na stránke Dusevnezdravie.sk.

Čítajte tiež: Stačí tak málo: Jednoduchý spôsob, ako si zlepšiť imunitu už za 72 hodín!

2015-10-01 17:35:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia