Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrozia obrovské epidémie? Môže vypuknúť týfus alebo cholera!

Hrozia veľké epidémie kvôli vodovodnému potrebiu v Sýrii. (Iludstračná fotografia)
Hrozia veľké epidémie kvôli vodovodnému potrebiu v Sýrii. (Iludstračná fotografia) (Zdroj: profimedia.sk)

Vodovodná sieť v Sýrii, ťažko poškodená bombami a ostreľovaním, je pred kolapsom a vojna v krajine sa pritom stále preťahuje. Zvyšuje to riziko epidémií smrteľných chorôb ako týfus a cholera, varoval v stredu Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK).


Milióny ľudí v sýrskych mestách Aleppo a Damask sú v súčasnosti odrezané od zásob vody už celé dni - túto taktiku využívajú všetky bojujúce strany, aby získali pod svoju kontrolu rozdelené mestá. Vodárne a elektrárne ovládajú rôzne bojujúce skupiny, vysvetlil MVČK.

Nebudú už fungovať vodárne?

Pracovníci humanitárnej organizácie už od začiatku konfliktu v marci 2011 pomáhajú úradom a technikom udržiavať alebo opravovať zastarané vodárne po celej Sýrii.

"Ale teraz, keď sú problémy s elektrinou a aj vodárne sú následkom bojov neustále poškodzované, vzniká riziko, že tieto veľké siete prestanú natrvalo fungovať a nebude už možné ich ani opraviť," uviedol pre tlačovú agentúru Reuters koordinátor operácií MVČK pre Blízky východ Patrick Hamilton zo sídla v Ženeve.


Odzvonilo kokosovému oleju? Tento zázrak spomaľuje nádorové bujnenie!


"A o dva roky sa staneme svedkami toho, že v mestách ako Aleppo vzniknú také veľké epidémie chorôb, aké sme doteraz ešte nezažili - vypukne týfus, cholera a podobne," povedal Hamilton.

Napriek ochromenému zdravotníckemu systému je obyvateľstvo Sýrie "pomerne zdravé", keďže čistá voda bola dostupná, ale zlyhanie vodovodných sietí spôsobí katastrofu.

Obrovské epidémie potom vyhladia veľké časti obyvateľstva, varoval Hamilton.

Čítajte tiež: Títo ľudia nikdy nebývajú chorí a rodia v 65: Ostatní sú šokovaní ich skutočným vekom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9