Dieťa nedokáže posúdiť zlé videnie: Kontrolu pred začiatkom školy by ste nemali zanedbať!

Čím skôr sa dieťa dostane na vyšetrenie zraku, tým lepšie.
Zdroj: UVEA Mediklinik
2015-08-25 18:30:00

Deti si o chvíľu opäť sadnú do školských lavíc a rodičia majú plnú hlavu starostí a povinností. Začiatky školského roka bývajú mimoriadne hektické, najmä, ak ide ratolesť do školy po prvýkrát.

Okrem milióna vecí, ktoré musíte vybavovať a skontrolovať, by ste nemali zabudnúť na prehliadku ratolesti u očného lekára. Nastávajúci prváčik totiž nemusí vedieť, že dobre nevidí. Odhalenie problému môže žiačikom ušetriť množstvo komplikácii a nepríjemných situácií.

Čím skôr, tým lepšie

Mnohí z nás to zažili na vlastnej koži: márna snaha dovidieť na tabuľu môže byť frustrujúca. Ak sa deťom zrak kazí postupne, nemusia vedieť, že sa niečo deje.

„Väčšina dioptrických chýb je podmienená geneticky. Preto ak rodič má, alebo v detstve mal nejakú dioptrickú chybu alebo očné ochorenie, mal by vziať dieťa na očné vyšetrenie čím skôr,“ hovorí doktorka Iveta Katuščáková, odborníčka z očnej kliniky UVEA Mediklinik.

Dodáva, že v prípade genetického predpokladu je možné prísť na očné vyšetrenie aj s malými deťmi:

„Na špecializovanom pracovisku vieme odhaliť dioptrické chyby a predpísať okuliare už aj jednoročnému dieťatku.“

Finty na spozorovanie očných chýb u detí

Medzi najčastejšie očné problémy detí patrí škúlenie, ďalekozrakosť a krátkozrakosť. Odhaliť chyby zraku u malých detí, ktoré ešte nevedia čítať ani počítať, môže byť náročné. Základný prehľad môže rodič získať tak, že dieťatku zakryje najskôr jedno a potom druhé oko a požiada drobca, aby ukazoval časti obrázku. Rovnako sa dá overiť základný farbocit. Akékoľvek zložitejšie chyby a najmä ich rozsah však odhalia len špecialisti.

„Najjednoduchšie je sledovať a všímať si reakcie dieťaťa pri hre, alebo pri bežných činnostiach. Ak si dieťa dáva predmety blízko k očiam, natáča hlavičku, alebo priviera jedno oko, pravdepodobne má nejaký problém so zrakom,“ hovorí doktorka.

Rovnako to platí aj v prípade, ak dieťa nevydrží pri pozeraní obrázkovej knižky, alebo kreslení, neorientuje sa dobre v priestore, alebo v šere.

Ako na škúlenie

Samostatnou kapitolou pri detských chybách očí je škúlenie. Týka sa síce mladších detí, no tiež môže predstavovať vážny problém.

„Až 75 percent prípadov škúlenia sa prejaví vo veku medzi druhým a štvrtým rokom a približne 40 percent prípadov sa upraví konzervatívnou liečbou, čo znamená bez chirurgickej liečby,“  konštatuje odborníčka.

K včasnej  operačnej  liečbe sa podľa nej pristupuje najmä v prípadoch, kedy sa škúlenie objaví počas prvého roku života, kedy nie je ovplyvniteľné okuliarovou korekciou. Práve okuliare, liečba tupozrakosti a špeciálne cvičenia sú totiž pri riešení tohto problému kľúčové.

Okuliare musia byť „in“

Ak ste vyšetrenie u oftalmológa absolvovali a výsledkom je predpis na okuliare, nerobte z toho tragédiu. Dieťa veľmi rýchlo z vášho správania vycíti, že okuliare sú problém a môže k nim podvedome zaujať už vopred negatívny postoj. Ideálne je okuliare predstaviť dieťaťu ako nový módny doplnok, ktorý je „in“. Pri výbere okuliarov dbajte na názor dieťaťa - musí sa v nich dobre cítiť.

„Okuliare musia správne sedieť na tvári, mali by byť ľahké a nesmú nikde tlačiť. Deti majú drobnejší koreň nosa, vyberajte preto rámiky s nastaviteľnými sedielkami na nosníku,“ odporúča doktorka Katuščáková.

Dodáva, že pre tieto okuliare sú vhodné najmä plastové šošovky, ktoré sa nerozbijú. A čo kontaktné šošovky? Podľa odborníčky je ich nosenie u detí veľmi individuálne – rodičia by mali posúdiť najmä to, či dieťa dokáže dodržiavať hygienické pokyny pri ich nosení, či je schopné si ich nasadiť a podobne.

„Ak je to možné, odporúčame skôr okuliare. Výnimkou sú deti, ktoré aktívne športujú – vtedy odporúčame jednodenné kontaktné šošovky,“ hovorí doktorka z martinskej kliniky UVEA. 

Ćítajte tiež: Skrášľujú byt, no môžu spôsobiť smrť: Najjedovatejšie izbové rastliny, ktoré zrejme pestujete doma!

Fotogaléria

2015-08-25 18:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia