Konečne sa ženy dočkajú: Budú antikoncepciu hradiť zdravotné poisťovne?

Nezaplatíme čoskoro za antikoncepciu ani cent?
Zdroj: thinkstock.com
2015-08-04 17:30:00

Antikoncepcia by podľa strany SKOK mala byť hradená z verejného zdravotného poistenia. Ako avizoval jej šéf Juraj Miškov, na najbližšiu schôdzu parlamentu preto predloží návrh novely zákona, ktorá má umožniť, aby zdravotné poisťovne mohli antikoncepciu preplácať.


O výške úhrad by mali podľa Miškova rozhodnúť odborníci.

"Sme takmer poslednou krajinou v Európskej únii, kde nie je ženská antikoncepcia hradená zo systémov verejného zdravotného poistenia," povedal Miškov.

Poukázal na to, že nejde o žiadny diablov výmysel, ako to majú prezentovať niektorí konzervatívci, ale modernú formu plánovania rodičovstva. Pripustil, že ide o kontroverznú tému, netreba však podľa jeho slov pred ňou strkať hlavu do piesku.


Voda pred spaním vám môže zachrániť život: Neskutočné, čo vraj dokáže!


Majú právo sa rozhodnúť, kedy chcú deti

Ako upozornila členka Výkonnej rady SKOK Katarína Augustinič, ceny antikoncepcie sa začínajú asi od 20 eur za trojmesačné balenie, čo si mnohé ženy nemôžu dovoliť.

"Väčšia dostupnosť ženskej antikoncepcie by sa mohla stať jedným zo zásadných nástrojov plánovaného a zodpovedného rodičovstva," povedala.

Ženy sa podľa jej slov majú právo rozhodnúť, kedy chcú mať deti. Antikoncepciu užívajú asi štyri percentná slovenských žien. Jej úhradu zo zdravotného poistenia žiadali na Slovensku viackrát aj mimovládne organizácie a občianske aktivistky. So svojou požiadavkou však neuspeli.

Čítajte tiež: Bežné korenie zabilo malého chlapca: Zdrvená matka varuje ostatných pred obľúbenou pochutinou!

2015-08-04 17:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia