Jeme čoraz zdravšie: Prinútili nás k tomu až potravinové kauzy!

Stále častejšie preferujeme kúpu bio potravín a potravín z lokálneho pestovania. Môžu zato aj potravinové kauzy?
Zdroj: Thinkstock.com
2015-07-25 15:30:00

Zvýšený záujem slovenských spotrebiteľov o biopotraviny pripisuje riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová zvyšovaniu životnej úrovne Slovákov, ale aj rôznym potravinovým kauzám.

"Spotrebitelia vyhľadávajú lokálne potraviny a tiež biopotraviny. Obchod zabezpečuje predaj biopotravín obyčajne oddelene od ostatných produktov. Robí to jednak v záujme sprehľadnenia nákupu spotrebiteľom, jednak tieto potraviny sú predsa len o niečo drahšie," konštatovala Halgašová.

Pripomenula tiež, že musia spĺňať všetky požiadavky európskej a národnej legislatívy.

"Prevádzkovatelia ekologickej poľnohospodárskej výroby sú certifikovaní a následne aj kontrolovaní. Sú to výrobcovia poľnohospodárskych surovín, výrobcovia potravín, krmív a kŕmnych zmesí, osív a vegetatívneho množiteľského materiálu, ale aj ďalší. Napríklad aj osoby, ktoré zbierajú voľne rastúce rastliny a ich časti, huby a morské riasy. Dovozcovia z tretích krajín, obchodníci a skladovatelia," objasnila šéfka komory potravinárov.

Poukázala tiež na rastúci počet špecializovaných predajní, ktoré majú v ponuke výlučne len biopotraviny.

"Mnohé, ktoré sa špecializujú na zdravú výživu, nemajú v ponuke výlučne produkty ekologického poľnohospodárstva a biopotraviny. Sortimentom potravín sa zameriavajú na určitú skupinu spotrebiteľov, pretože v bežných obchodoch, vrátane obchodných reťazcov, nie je priestor pre široký sortiment produktov určených pre osobitný spôsob stravovania," doplnila Halgašová.
 

Čítajte tiež:  Čo dokáže s nami spraviť jeden banán pred spaním? Po tomto zistení prehodnotíte svoju stravu!

2015-07-25 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia