Známy liek s "euforickými" účinkami: Zneužívané liečivo je stále voľne predajné!

Známy liek proti bolesti je ešte stále voľne predajný. Kompetentní sa ním ešte budú zaoberať.
Zdroj: Thinkstock.com
2015-07-04 15:30:00

Liek proti kašľu Stopex je na Slovensku aj naďalej dostupný bez predpisu. Týka sa to aj iných liečiv, ktoré látku dextrometorfán obsahujú. V tých je tejto látky ale menej.

Ministerstvo zdravotníctva po tom, čo sa výrobca odvolal, zrušilo rozhodnutie Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) o jeho výdaji na lekársky predpis. O spôsobe výdaja lieku tak bude štátny ústav rozhodovať opäť, potvrdila jeho hovorkyňa Valéria Pernišová.

Výda lieku prehodnocovali už vlani 

ŠÚKL začal prehodnocovať výdaj lieku s účinnou látkou dextrometorfán vlani v decembri. Dôvodom boli informácie o tom, že liek zneužívajú mladiství so zámerom vyvolania stavu eufórie. Lieky Stopex na suchý kašeľ, 30-miligramové tablety, a Stopex junior 15-miligramové tablety, mali byť preto na predpis.

Výrobca, spoločnosť Walmark, poukazuje na to, že dôvodom pre zmenu spôsobu výdaja boli hlásenia 17 prípadov nesprávneho používania lieku za obdobie piatich rokov. Desať prípadov sa pritom zaznamenalo v jednej triede základnej školy. Za ten čas sa malo predať približne 400.000 balení lieku Stopex na suchý kašeľ v tabletovej forme.

Na iné lieky s účinnou látkou sa neprihliadalo 

Na Slovensku sú dostupné bez viazanosti na lekársky predpis i ďalšie lieky s obsahom dextrometorfánu v inej liekovej forme mimo tabliet. Pri tých zmenu spôsobu výdaja ŠÚKL neavizoval, keďže obsah pomocných látok a dextrometorfánu je iný ako v spomínaných dvoch liekoch.

Čítajte tiež: Známy liek proti kašľu je zneužívaný ako droga: Stále sa predáva bez obmedzení!

2015-07-04 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia