Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zákerná choroba postihuje najmä deti: Tento rok vyhasli dva životy!

Postihuje najmä deti a jedinou prevenciou je očkovanie.
Postihuje najmä deti a jedinou prevenciou je očkovanie. (Zdroj: Thinkstock.com)

Jedinou prevenciou pred meningokokom je očkovanie. Ak už sa ochorenie vyskytne, dôležitý je zásah odborníka. Naposledy na túto zákernú chorobu zomrelo sotva dvojročné dievčatko.

Meningokok si vlani rovnako ako predvlani vyžiadal štyri úmrtia. V tomto roku má na svedomí zatiaľ dve obete, poslednou je 1,5-ročné dievčatko, ktoré zomrelo minulý týždeň v Bratislave. 

Dospelí nie sú výnimkou 

Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa od roku 2013 na Slovensku zaznamenalo 65 prípadov invazívnych meningokokových ochorení, z toho 11 v tomto roku. Najviac prípadov bolo medzi deťmi do štyroch rokov, priblížila hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. Len v tomto roku ochorelo už sedem detí do jedného roka, dve deti do štyroch rokov. Meningokok ohrozuje pre nedostatočnú a vyčerpanú imunitu najmä deti do päť rokov alebo dospievajúcu mládež. Dva prípady sa vyskytli aj u dospelých.

Posledný prípad dopadol smutne 

Posledný prípad sa zaznamenal nedávno v Bratislave, kde na meningokogovú sepsu zomrelo 1,5-ročné dievčatko. V nemocnici preto následne hospitalizovali ďalších päť detí.

"Viaceré z nich mali rôzne zdravotné problémy. Meningokokova infekcia sa u nikoho z nich nepotvrdila. Začiatkom týždňa sme prepustili štyri deti, z toho dve putovali do detského domova. V stredu (27.5.) sa skončila na žiadosť rodičov hospitalizácia posledného z detí," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská.

Očkovanie je dôležité 

V prípade ochorenia na meningokokovú meningitídu je vždy dôležitý okamžitý zásah odborníka. Napriek rýchlej diagnostike a liečbe jeden z desiatich pacientov zomiera a mnohí končia s trvalými následkami. Meningokok vyvoláva najmä hnisavé zápaly mozgových blán a meningokokovú sepsu – otravu krvi. Jedinou účinnou prevenciou je očkovanie.

Čítajte tiež: Nebezpečenstvo alebo pomoc? Po tomto zistení zmenia rodičia postoj k očkovaniu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9