Koho sa to týka? Týmto ľuďom hrozí jeden z najrozšírenejších druhov rakoviny!

Obéznym mladým hrozí vyššie riziko rakoviny hrubého čreva!
Zdroj: Thinkostock.cz
2015-05-28 20:00:00

Ľudia, ktorí v mladosti trpeli nadváhou, majú až dvojnásobne vyššie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, pričom obézni tínedžeri sú na tom ešte horšie. Vyplýva to z výsledkov štúdie, ktorú realizovali vedci z univerzitnej nemocnice vo švédskom meste Örebro a Harvardovej univerzity.

Svoje zistenia publikovali v magazíne Gut.

Vplýva naň životný štýl?

Kolorektálny karcinóm je jedným z najrozšírenejším druhov rakoviny. Na svete naň ročne ochorie približne 1,4 milióna ľudí. Na spomínanom výskume sa zúčastnilo 239 658 Švédov, ktorých pozorovali 35 rokov. Na začiatku štúdie mali od 16 do 20 rokov. Väčšina z účastníkov mala primeranú hmotnosť, 6,5 percenta trpelo nadváhu a jedno percento tvorili obézni ľudia. Počas trvania štúdie diagnostikovali rakovinu hrubého čreva 855 mužom, pričom najviac ochorení sa vyskytlo práve u ľudí s nadváhou a obezitou.

"Toto zistenie je zaujímavé, pretože ukazuje, že na vznik rakoviny hrubého čreva môže vplývať náš životný štýl, a to v akomkoľvek období života. Bude zaujímavé sledovať, či ďalší výskum potvrdí, že existuje súvis medzi množstvom telesného tuku v mladom veku a rizikom vzniku rakoviny v neskoršom veku," povedala Rachel Thompson z World Cancer Research Fund.

Zbavte sa prebytočných kilogramov a urobíte krok k prevencii pred rakovinou hrubého čreva. Prečítajte si najnovšie tipy ako schudnúť.

Fotogaléria

2015-05-28 20:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia