Najlepšia voda na kúpanie: Rebríček štátov, kde sa oplatí dovolenkovať!

Kvalita vody, v ktorej sa chceme kúpať, je dôležitá!
Zdroj: thinkstock.com
2015-05-21 17:45:00

Turisti a dovolenkári, ktorí tento rok navštívia prímorské letoviská či kúpaliská v krajinách Európskej únie, budú môcť bezpečne vstúpiť do vody v 95 percentách z 21.000 miest určených na kúpanie. Uviedla to dnes Európska agentúra pre životné prostredie (EEA).

Na vrchole rebríčka bezrizikového kúpania, ktorý agentúra zostavila, sú Luxembursko, Malta a Cyprus.

V minuloročnej správe EEA sa uvádzalo, že 94,7 percenta vodných plôch spĺňa štandardy kvality stanovené európskou legislatívou. Tento rok je to 95 percent. EEA si prieskumu zaradila aj Švajčiarsko a Albánsko.

Vedie Cyprus, Luxembursko a Malta

Známku "vynikajúcej kvality" získalo 83 percent vodných plôch. Všetky vhodné lokality na kúpanie na Cypre, v Luxembursku a na Malte majú vynikajúcu kvalitu vody. Po nich nasleduje Grécko (97 percent), Chorvátsko (94 percent) a Nemecko (90 percent). Posledné miesto v tomto rebríčku patrí Rumunsku, hneď po Albánsku, kde vo väčšine miest kvalita vody spĺňa iba minimálne hodnoty.


Milovníci leta, zbystrite pozornosť: Zoznam vôd určených na kúpanie v kúpacej sezóne 2015!


Medzi krajiny, ktoré majú najviac miest na kúpanie s neuspokojivou kvalitou vody patria Taliansko (197 miest), Francúzsko (105) a Španielsko (67).

Moria sú bezpečnejšie ako jazerá

EEA upozornila, že kvalita vody v jazerách a riekach zaostáva za moriami, ale situácia sa zlepšuje. So známkou "vynikajúca kvalita" sa pýši 78,2 percenta z vnútrozemských kúpalísk, čo je o 1,6 percenta viac ako v minulom roku.

Približne 85,5 percenta kúpalísk na morskom pobreží má vynikajúcu vodu na kúpanie. Najlepšie európske destinácie z tohto pohľadu sú v Chorvátsku, na Malte, Cypre, v Grécku, Portugalsku a Taliansku, za ktorými nasleduje Španielsko a Francúzsko.

Potrebné údaje poskytujú členské štáty EÚ, ktoré vykonávajú merania na prítomnosť baktérií z odpadových vôd, ktoré by mohli spôsobovať hnačky a zvracanie.

Čítajte tiež: Tento diétny hit vám zmení život: Stačí len pár dní a budete mať mínus päť kíl bez hladovania!

2015-05-21 17:45:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia