Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bolesť nôh detí nesúvisí iba s ortopedickým problémom: Môže byť signálom nebezpečnej choroby!

Bledosť či časté infekcie, na ktoré antibiotiká nezaberajú indikujú závažné ochorenie.
Bledosť či časté infekcie, na ktoré antibiotiká nezaberajú indikujú závažné ochorenie. (Zdroj: Thinkstock.com)

Nedostatok červených krviniek, ktoré produkuje kostná dreň môže byť indikátorom závažného ochorenia, ktoré postihuje detských pacientov a to vo väčšine prípadov chlapcov. Rodičia by sa mali mať na pozore!

Ak je dieťa bledé, unavené, často sa mu tvoria modriny alebo má infekciu bez reakcie na antibiotiká, môže mať leukémiu. Ide o príznaky pri nedostatku červených krviniek, ktoré produkuje kostná dreň.

"Pri takomto podozrení treba vyšetriť krvný obraz," povedala Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie (KDHaO) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave.

Urobiť krvné testy je podľa nej potrebné aj v prípade, ak sa dieťa sťažuje na bolesť nôh a pritom nemá ortopedický problém.

Infekcia je skôr záchranou 

Krvný obraz ukáže podľa Kolenovej veľa.

"Ak je v poriadku a dieťa má infekciu, netreba sa obávať," uviedla.

V prípade, že dôjde k zmene v krvnom obraze a lekár zistí podozrenie, urobí punkciu kostnej drene, ktorá definitívne chorobu potvrdí alebo vyvráti.

"Robí sa v celkovej anestézii, výsledok je známy do niekoľkých hodín," vysvetlila. Prvá diagnostika je podľa nej rýchla, trvá len deň. "A hneď v ten deň začíname dieťa aj liečiť," zhodnotila Kolenová.

Úspešnosť liečenia je vysoká 

Na Slovensku pribudne podľa štatistík ročne asi 40 nových prípadov leukémie. Najpočetnejšou z nich je akútna lymfoblastická leukémia (ALL), ktorá sa objavuje zhruba v 30 prípadoch.
Ročne tiež pribudne šesť až osem detí s akútnou myeloidnou leukémiou (AML) a maximálne dvaja pacienti s chronickou myeloidnou leukémiou.

"Leukémie sa častejšie vyskytujú u chlapcov, nie je to však výrazný rozdiel," dodala.

Odborníci podotýkajú, že kým v minulosti deti na toto ochorenie zomierali, dnes už možno vyriešiť vyše 80 percent z nich.

Čítajte tiež: Šokuje vás, prečo vznikajú choroby: Kvôli tomuto bývame chorí!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9