Čo spoľahlivo zatočí s vysokým cholesterolom? Toto si s ním poradí!

Strážte si hladiny cholesterolu a konzumujte zdravú a vyváženú stravu.
Zdroj: thinkstock.com
2015-03-30 16:30:00

Optimálnu hladinu cholesterolu v krvi môžu pomôcť udržať tzv. fytostelory, ktoré možno prirodzene získať z rastlinnej potravy. Regulujú hladinu cholesterolu tak, že mu zabraňujú dostať sa do krvného obehu.

"Najlepším spôsobom, ako si upravíte a udržíte zdravú hladinu cholesterolu, je pestrá a vyvážená strava. Lieky by mali prísť na rad až vtedy, keď úprava stravovania a pravidelný pohyb nestačia," uviedla lekárka Iveta Vaverková zo Združenia pre zdravie a výživu.

Fytosteroly možno nájsť v rastlinných tukoch a olejoch. V prirodzenej podobe sú i v zelenine a ovocí, avšak v malom množstve.

"Pôsobia ako antioxidanty a odbúravajú cholesterol, ale len do určitej miery. Nemali by sme ich prijímať zbytočne veľa a hlavne ich zdrojom by mali byť potraviny rastlinného pôvodu," uviedla Vaverková.


Podľa lekárov prísun cholesterolu v potravinách jeho krvné hodnoty príliš neovplyvňuje. Podľa expertov americkej vlády, ktorí zostavujú potravinové odporúčania, by sa malo zrušiť varovanie o cholesterole!


Kedy je cholesterol nebezpečný?

Steroly sú látky, ktoré sa nachádzajú v tukovej zložke tkaniva.

"Najznámejší je cholesterol, ktorý sa bežne nachádza v tele, prijímame ho potravou, alebo si ho organizmus sám produkuje v pečeni. Ak jeho množstvo stúpa, stáva sa nebezpečný, pretože nadbytočný sa ukladá do cievnej steny, spôsobuje tzv. kôrnatenie, horšiu priechodnosť a následkom je vznik vysokého tlaku, infarktu, či mozgovej porážky," upozornila Vaverková.

Čo dokážu?

Steroly ako zložka tukov sa nachádzajú aj v rastlinách. Nazývajú sa fytosteroly a nachádzajú sa predovšetkým tam, kde sa nachádzajú rastlinné oleje – teda v semenách, orechoch, sóji, olivách.

"Ich užitočnou vlastnosťou je, že dokážu znížiť hladinu svojho príbuzného – cholesterolu. Cholesterol sa dostáva do krvi cez steny tenkého čreva naviazaný na tzv. micely. Fytosteroly, ktoré majú podobnú štruktúru ako cholesterol, sa dokážu naviazať na micely skôr a zabránia mu prejsť z tenkého čreva do krvného obehu, takže cholesterol sa z tela vyplaví," vysvetlila Vaverková.

Čítajte tiež: Dali ste si instantné rezance? Pozrite sa, ako reaguje váš žalúdok, keď ich zjete!

2015-03-30 16:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia