Dlžníci, pozor: Poisťovňa vám už v lekárňach a u zubárov všetko nepreplatí!

Zdroj: profimedia.sk
2015-03-29 15:00:00

Dlžníci zdravotnej poisťovne Dôvera si od apríla budú musieť za odkladnú zdravotnú starostlivosť v lekárňach a u zubných lekárov zaplatiť sami. Poisťovňa ju v rámci ďalších opatrení proti dlžníkom po novom nehradí, avizoval dnes šéf poisťovne Martin Kultan.

Dôvera v súčasnosti eviduje 70.000 poistencov – dlžníkov s dlhom 80 miliónov eur. Už v súčasnosti im neuhrádza plánované hospitalizácie, kúpele a schvaľované zdravotnícke pomôcky.

"Zákon hovorí jednoznačne, dlžníci majú nárok na preplatenie len urgentnej zdravotnej starostlivosti...Ide nám o to, aby sa jednak odstránila falošná solidarita a zároveň sa do zdravotníctva vrátili chýbajúce peniaze a pomohli skvalitňovať liečbu pacientov," povedal Kultan.

Na zoznam dlžníkov sa poistenec dostane, pokiaľ nezaplatí poistné za tri mesiace v kalendárnom roku alebo má nedoplatok vyšší ako desať eur.

Opatrenie sa dotkne samostatne zárobkovo činných osôb či dobrovoľne nezamestnaných. Dôvera však avizuje, že pokiaľ si dohodnú splátkové kalendáre, uhradí za nich všetko.

"Nehádžeme všetkých do jedného vreca, preto k dlžníkom, ktorí požiadajú o splátkový kalendár a budú ho dodržiavať, budeme pristupovať ústretovo a nebudeme obmedzovať úhradu ich odkladnej zdravotnej starostlivosti," uviedol Kultan.

Ak pacientovi hrozí poškodenie zdravia, lieky mu preplatí

Všeobecná zdravotná poisťovňa podľa svojej hovorkyne Petry Balážovej nad takýmito krokmi neuvažuje, k neplatičom pristupuje individuálne.

"Aj v prípade, ak je poistenec v zozname dlžníkov, môže mu VšZP uhradiť plánovanú zdravotnú starostlivosť," priblížila.


Ťažký ekzém mladej žene zničil život. Nič jej nepomáhala, až jedného dňa objavila zázrak, ktorý ju stál necelé tri eurá!


Poisťovňa tak robí v prípade, že by odloženie plánovanej zdravotnej starostlivosti mohlo viesť k zhoršeniu stavu pacienta, ako aj vtedy, ak má dlžník dohodnutý splátkový kalendár.

"Aj v prípade liekov platí, že ak hrozí u pacienta, ktorý je dlžníkom, poškodenie zdravia, VšZP mu lieky uhradí," doplnila.

Union zdravotná poisťovňa nekonkretizovala, či podobné opatrenie plánuje, alebo nie.

"Union ZP hľadá efektívne a účinné nástroje na zlepšenie výberu poistného, čo je aj úlohou zdravotnej poisťovne," reagovala jej hovorkyňa Judita Smatanová.

Zdravotným poisťovniam chýbajú v dôsledku nedoplatkov stovky miliónov eur. Samoplatitelia a zamestnávatelia im ku koncu minulého roka dlhovali asi 390 miliónov eur. Ide takmer o desatinu zdrojov v systéme verejného poistenia. Dlžníci ignorujú svoju povinnosť platiť odvody napriek tomu, že im to káže zákon. Podľa aktuálne platnej legislatívy im má byť poskytnutá len urgentná zdravotná starostlivosť.

Kto neplatí?

Najčastejšími neplatičmi podľa Dôvery nie sú sociálne odkázaní ľudia alebo ľudia bez príjmov, 60 percent z nich majú tvoriť podnikatelia či živnostníci s priemerným mesačným príjmom nad 1200 eur. Rekordmanom je poistenec, ktorý má za desať rokov neplatia dlh asi 18.000 eur. Medzi dlžníkov nepatria dôchodcovia, študenti, nezamestnaní i deti do 18 rokov. Rovnako zamestnanci, ktorým by mal odvody platiť zamestnávateľ, ale nerobí tak.

Čítajte tiež: Šokujúci nález v nose: To, čo lekári videli, ich vydesilo na smrť!

2015-03-29 15:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia