Kto čelí najväčšiemu riziku nedostatku horčíka? Pozrite sa, koho ohrozuje!

Orechy sú bohatým zdrojom horčíku, nezabúdajte na ich konzumáciu!
Zdroj: profimedia.sk
2015-03-28 15:00:00

Stravovacie zvyklosti a životný štýl Slovákov sa z pohľadu príjmu horčíka za posledné tri roky významne k lepšiemu nezmenili. Tie zásadným spôsobom vplývajú na jeho hladinu v tele. Ako ďalej ukázal prieskum realizovaný Katedrou výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, nedostatok horčíka ohrozuje najmä ženy zo stredného Slovenska, najmenej z východného.

 

"Aktuálny prieskum signalizuje niekoľko dôvodov nedostatku horčíka v slovenskej populácii. Medzi ženami na strednom Slovensku je špecifickým problémom vysoká hodnota indexu BMI. U mužskej časti populácie sa potvrdila korelácia nedostatku horčíka s vyšším vekom a nadmerným solením," zhodnotil výsledky prieskumu Zdeněk Zadák, vedúci centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice Hradec Králové.

Ten prebehol v závere roka 2014 na vzorke 619 osôb vo veku od 16 do 82 rokov.


Horčík je hotový zázrak! Ochráni vás pred nebezpečným infarktom.


Ako sa prejavuje nedostatok horčíka?

Horčík sa podieľa na stovkách bunkových procesov. Jeho nedostatok sa najčastejšie prejavuje bolesťami hlavy, celkovou únavou, nedostatočnou sústredenosťou, bolesťami a kŕčmi svalov, problémami so zápchou či náchylnosťou k stresu. Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelého je okolo 375 mg. Dostatok sa ho nachádza napríklad v strukovinách, čerstvej zelenej listovej zelenine, orechoch či minerálkach.

Čítajte tiež:

Trápi vás malátnosť a kŕče? Doplňte horčík, v potravinách je ho menej ako kedysi

Únava, zlá nálada či nechuť do jedla: Horčík tieto neduhy môže poraziť

2015-03-28 15:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia