Spočiatku nevinné, neskôr zákerné: Toto ochorenie mnohí Slováci podceňujú!

Žilové ochorenie mnohí podceňujú, zájdite za lekárom!
Zdroj: profimedia.sk
2015-03-28 19:00:00

Chronické žilové ochorenie (CHŽO) je vážnym medicínskym i ekonomickým problémom nie len na Slovensku. Až 8 z 10 obyvateľov našej krajiny trpí týmto ochorením. Väčšina z nich však návštevu lekára odkladá a „lieči sa“ výživovými doplnkami či mastičkami.

Chronické žilové ochorenie je zápalové ochorenie, ktoré bez správnej liečby progredujea zhoršuje sa. Prvé príznaky môžu pôsobiť nevinne. Nepríjemný pocit ťažkých nôh, bolesti, svrbenie kože, opuchy a kŕče. Pri nesprávnej liečbe počas ďalších rokov napreduje ochorenie výskytom kŕčových žíl, zmeny sfarbenia kože, poškodením kože a podkožného tkaniva dolnej končatiny až do otvoreného vredu predkolenia.

CHŽO nie je teda zanedbateľná nepríjemnosť, či kozmetický problém. Vždy ide o chronické, zápalové, rozvíjajúce sa ochorenie, ktoré patrí do starostlivosti lekára!

Mnoho ľudí, najmä ženy, ktoré v práci dlho a často stoja či sedia však návštevu lekára bezdôvodne odkladajú. Pocit ťažkých nôh, kŕče či bolesti pripisujú náročnému zamestnaniu, veku a hmotnosti. Tieto príznaky sú však vždy prejavom chronického žilového ochorenia, ktoré si vyžaduje liečbu liekom už od jeho úplného začiatku. Liečba musí byť komplexná a celoživotná. Základom je zmena životosprávy, najmä úprava obezity, ovplyvnenie sedavého spôsobu života a nedostatku pohybu.

Ako tento zdravotný problém liečiť?

Odborníci pri liečbe CHŽO odporúčajú užívanie iba 7 perorálnych venofarmák podložených klinickými štúdiami, ktoré dokazujú žiadaný účinok pri liečbe tohto ochorenia. Sú nimi:

  • Escin,
  • Rutín a rutozid,
  • Extrakt z listov červeného viniča,
  • Hesperidin s rocusom a kyselinou askorbovou,
  • Kalcium dobesilát
  • a Tribenosid.

Odborné odporúčania pre liečbu chronického žilového ochorenia upozorňujú aj na liek na lekársky predpis, ktorý obsahuje mikronizovaný diosmín s hesperidínom a jeho účinok je na rozdiel od výživových doplnkov, spoľahlivo klinicky vyskúšaný a overený podľa evidence base medicine (EBM) a je uvádzaný ako liek s najvyšším stupňom dôkazu. Jeho použitie pri liečbe CHŽO má podporu v slovenských ale aj medzinárodných odporúčaniach.  


Väčšia bolesť rovná sa viac piluliek? Nezmysel! V skutočnosti totiž viac piluliek bolesť nezmierni. Pozrite sa, čo vám hrozí, ak užijete viacero tabletiek.


Tento liek zvyšuje venózny tonus, zlepšuje lymfatickú drenáž a chráni makro a mikrocirkuláciu krvi. Pôsobí proti zápalovému procesu v chlopniach žíl, v stenách žíl a žilových kapilár počas chronického venózneho ochorenia. Mikronizovaný diosmín s hesperidínom je venoaktívny liek s komplexným mechanizmom účinku a pôsobí súčasne na tri dôležité oblasti liečby chronického žilového ochorenia: žilový systém, lymfatický systém a mikrocirkuláciu. Odborné odporúčania upozorňujú na potrebu definitívneho ošetrenia kŕčových žil a tiež zdôrazňuje riziká odkladania liečby.

Kompresívna terapia, pomocou sťahujúcich obväzov či pančúch síce čiastočne  nahrádza nedostatočnosť svalovej pumpy v lýtkach, zrýchľuje prietok krvi, zmierňuje opuchy, pocit únavy, bolesti, obmedzuje rozšírenie kŕčových žíl a zabraňuje tvorbe vredu predkolenia, prítomné kŕčové žily je však potrebné ošetriť - skleroterapiou, mininvazívnou chirurgiou alebo klasickou chirurgiou. V opačnom prípade bude ochorenie napredovať - zvýraznením ťažkostí, narastajúcim počtom varixov alebo vznikom vredu predkolenia. Odďaľovanie definitívneho ošetrenia je zbytočným rizikom,  ktorému je pacient vystavený. Riešenie komplikácií je časovo a ekonomicky náročnejšie.

Ako vyplynulo z „Prvého slovenského ultrasonografického skríningu" u vysokého percenta postihnutých je možné úspešné ošetrenie ultrasonograficky navigovanou penovou skleroterapiou. U pacientov, ktorí v minulosti potrebovali chirurgické riešenie, vieme dnes v 95% ošetriť postihnuté  kmene endovenóznou jednodňovou chirurgiou a to výkonom bez rezu, bez celkovej alebo spinálnej anestézy. Pacient je okamžite po výkone mobilný a odchádza domov. Na druhý deň môže ísť do práce. Žiadna z hore uvedených operácií nie je bolestivá ani počas výkonu ani po výkone. Nie je teda žiadny racionálny dôvod riešenie odkladať a čakať na komplikácie.

Hnutie za zdravé nohy v slovenských mestách

Každý, kto chce vedieť, v akom stave sú žily jeho nôh alebo pociťuje prvé príznaky chronického žilového ochorenia, môže navštíviť mobilnú ambulanciu s logom Hnutie za zdravé nohy. Počas roadšou, ktorá sa bude počas troch mesiacov konať v 46 slovenských mestách, odborníci vybavení vyšetrovacími prístrojmi ponúknu účastníkom akcie poradenstvo, pomoc a odporúčania týkajúce sa liečby.

Čítajte tiež:

V akom stave máte žilový systém? Zistíte to vďaka flebografii!

Trápia vás opuchy nôh či kŕčové žily? Vyberte sa k lekárovi, kým nie je neskoro

2015-03-28 19:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia