Doteraz sa to nepodarilo žiadnej inej krajine: Pozrite sa, v čom je Slovensko výnimočné!

V liečbe tuberkulózy je na tom Slovensko veľmi dobre, počet nových prípadov sa znižuje.
Zdroj: thinkstock.com
2015-03-23 18:00:00

Slovensko patrí medzi najúspešnejšie krajiny v súvislosti s liečbou tuberkulózy. Do Národného registra TBC v roku 2014 nahlásili menej prípadov tuberkulózy ako v predchádzajúcom roku, pričom došlo k poklesu zo 401 prípadov na 336.

Aktuálnu situáciu tuberkulózy vo svete i na Slovensku odborníci predstavili počas tlačovej konferencie v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie (NÚTPCHaHCH) Vyšné Hágy.

Situácia je u nás stabilizovaná

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré ochorenie tuberkulózy eliminujú a majú situáciu stabilizovanú. Spolu s Českou republikou a Slovinskom je zaradené medzi tie, v ktorých je výskyt tohto ochorenia nízky.

„Máme pod desať prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Môže sa o nás hovoriť ako o krajine, ktorá by mohla eliminovať tuberkulózu,“ povedal Ivan Solovič, primár NÚTPCHaHCH a expert Svetovej zdravotníckej organizácie pre tuberkulózu.

Doteraz sa to však ešte žiadnej krajine vo svete nepodarilo.

„Pojem eliminácia tuberkulózy je problematický, znamená to mať jej menší výskyt na jeden milión obyvateľov, čo znamená mať päť prípadov. V súčasnosti máme ale 336 prípadov, čiže je to ešte hudba budúcnosti,“ vysvetlil Solovič.

Problém eliminácie vidí v tom, aby nevznikali epidémie a aby sa krajina vedela postarať o všetkých pacientov a zabezpečiť im adekvátnu liečbu.

Vážne, no liečiteľné ochorenie

Tuberkulóza patrí naďalej medzi vážne ochorenia.

Ide však o liečiteľné ochorenie. Na Slovensku máme k dispozícii všetky najnovšie lieky, vieme to liečiť,“ informovala hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre TBC a respiračné choroby Marta Hájková.

Slovensko je tiež evidované ako krajina s najvyššou úspešnosťou liečby tuberkulózy, ktorá je 73,5-percentná.

V porovnaní s rokom 2013 bolo minulý rok na Slovensku zaznamenaných viac prípadov tuberkulózy u mužov. U 294 ľudí išlo o novozistené prípady, u ďalších 42 zase o recidívy ochorenia.

„Vraciame sa však na úroveň 2012. Máme lokálne výskyty, nemožno však hovoriť o epidémiách. Rozdiely sú aj v rámci regiónov,“ uviedol Solovič.

Najhoršia situácia je na východnom Slovensku, vedie Prešovský kraj, hoci aj tam zaznamenali pokles výskytu prípadov TBC. Až 95% prípadov tam bolo zaznamenaných u rómskeho etnika. Naopak, najnižší výskyt tuberkulózy bol v Žilinskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji.

Čítajte tiež: Najznámejší liek proti bolesti ako tichý zabijak? Prekvapí vás, ako pôsobí biela tabletka!

2015-03-23 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia