Zaniknú obvodné ambulancie? Potrebujú peniaze!

Ambulancie potrebujú peniaze, inak zaniknú. (Ilustračná fotografia)
Zdroj: thinkstock.com
2015-02-26 17:00:00

Slovenská lekárska únia špecialistov (SLÚŠ) varuje, že ak nedôjde k navýšeniu financií do ambulantného sektora, väčšina malých špecializovaných a obvodných ambulancií zanikne. Únia poukazuje na nedostatočné platby od zdravotných poisťovní, ako aj zvyšujúce sa náklady ambulancií.

 

 

"Navýšenie pre malé súkromné ambulancie, či už špecialistov alebo obvodných lekárov, musí ísť dvoma cestami, a to jednak nárastom celkových finančných objemov a súčasne navýšením ceny bodu. Reálne navýšenie by malo byť minimálne na úrovni jednej tretiny," uviedol pre novinárov prezident SLÚŠ Andrej Janco. "V prípade, ak nedôjde k takejto náprave, väčšina našich ambulancií v krátkom čase zanikne. Sú to ambulancie, ktoré navštevuje bežný človek, ktorý nemá na to, aby si zaplatil veľkokapitálové zariadenia, kde sa pohybujú ročné platby od 300 do 700 eur. Spôsobí to obrovský nedostatok zdravotnej starostlivosti a obrovskú nespokojnosť," dodal.

V čom je problém?

Podľa Janca dochádza k ekonomickému i politickému tlaku na likvidáciu "ľudových" ambulancií s cieľom, aby lekári z nich prešli pracovať do veľkokapitálových zariadení. Hlavnú príčinu kritického stavu vidí vo vytváraní obrovských ziskov v zdravotných poisťovniach a podľa neho sa treba zamyslieť nad ich mierou. 

Šéf lekárskeho združenia zdôraznil, že treba rozlišovať medzi platbami pre činnosť ambulancií od poisťovní a platom lekára, ktorý tvorí z tohto príjmu len menšiu položku. Uviedol ďalej, že cena priemerného kontrolného vyšetrenia v ambulancii špecialistov aj obvodných lekárov vychádza na Slovensku len na približne 4,7 eura.

"Je to tak nízka cena, že sa nedá porovnať so žiadnym iným kontrolným výkonom v Európe, kde sú platby zo strany poisťovní rádovo vyššie," povedal.

Vyslovil sa tiež za zachovanie poplatkov, ktoré boli podľa neho vyberané legálne, keďže išlo o poplatky za úkony, ktoré neboli hradené z verejného zdravotného poistenia.

Fotogaléria

2015-02-26 17:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia