Čo majú spoločné ďasná a cukrovka? Budete prekvapení!

U detí s diabetom sú nevyhnutné podrobné vyšetrenia parodontu.
Zdroj: thinkstock.com
2015-01-31 14:30:00

Zdravé ďasná má iba necelá tretina Slovákov. Každý deň sa v ústach rozmnožia milióny baktérií a vytvárajú zubný povlak. Uvoľňujú toxíny, ktoré dráždia ďasná a môžu vyvolať ich ochorenie.

Pokiaľ nedochádza k pravidelnému odstraňovaniu zubného povlaku, ďasná začnú krvácať, vzniká paradentóza, ktorá končí poškodením mäkkých tkanív, kosti až stratou zubov.

Okrem nesprávnej ústnej hygieny, fajčenia, stresu, nedostatku pohybu a obezity má na jej vznik vplyv aj cukrovka. Tá trápi státisíce Slovákov.

Ohrozené sú deti s diabetom

Cukrovkári navštevujú zubných lekárov oveľa častejšie ako iných špecialistov. Diabetes totiž predstavuje významný rizikový faktor paradentózy. Ochorenie týchto pacientov postihuje tri- až štyrikrát častejšie než zvyšok populácie. Typ 1 značí vyššiu frekvenciu a závažnosť u detí a adolescentov ako u ich zdravých rovesníkov. Typ 2 je zase signifikantný rizikový faktor pre progresiu resorpcie alveolárnej kosti. Výskyt parodontitídy je vyšší u pacientov so zlou glykemickou kontrolou.

"Obzvlášť u detí s diabetom sú nevyhnutné podrobné vyšetrenia parodontu. Štatistiky ukazujú, že najvyšší počet detí s diabetes mellitus 1. typu žije v Európe. Na Slovensku tvoria 15 percent spomedzi všetkých diabetikov. Typ 2 postihuje spravidla staršiu časť populácie, pričom existuje celosvetový trend neustáleho zvyšovania pacientov s touto diagnózou," uviedla hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre zubné lekárstvo Neda Markovská.

Súvisí to najmä so starnutím populácie.

Prevencia paradentózy spočíva v pravidelnom a efektívnom odstraňovaní zubného povlaku. Netreba preto zabúdať na použitie medzizubnej kefky a dentálnej nite či prípravkov na jeho rozpúšťanie.

Bylinná zubná pasta EdelWhite prirodzene posilňuje ďasná, bojuje proti povlaku a remineralizuje zuby. Neobsahuje fluorid, parabény a éterické oleje. Odporúča sa pri homeopatickej liečbe i pri alergii na mentol.

2015-01-31 14:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia