Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unikátny operačný zákrok: Novinka v ortopédii!

Skalickí ortopédi vykonali unikátny operačný zákrok (ilustračná fotografia).
Skalickí ortopédi vykonali unikátny operačný zákrok (ilustračná fotografia). (Zdroj: thinkstock.com)

Ojedinelý operačný zákrok vykonali vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Skalica, a. s. Skalický ortopéd Daniel Vidovič v spolupráci s holandským kolegom Fransom Kurekom implantovali pacientke do kolena špeciálnu, tzv. patelofemorálnu náhradu.

Spoločný operačný zákrok je výsledkom cezhraničnej spolupráce s nemocnicou FLEVO v Almere v Holandsku. Na Slovensku bol zákrok tohto typu realizovaný v pondelok 15. decembra vôbec prvýkrát a nie je vylúčené, že je to prvýkrát v rámci východnej Európy. Poradovník čakateľov na zákrok zatiaľ nie je stanovený.

Odbúrava bolesť v kolene

Implantácia čiastočnej náhrady kolena navracia pacientovi primeranú zaťažiteľnosť končatiny a pomáha odbúravať bolesť v kolene. Voči totálnej endoprotéze kolenného kĺbu možno voľbu čiastočnej náhrady považovať za šetrnejšie riešenie, nakoľko sú do značnej miery šetrené tkanivá kolena. Zachované zostávajú aj kolenné väzy.

Na nohy už v priebehu jedného dňa

Pacientka vo veku 40 rokov podstúpila zákrok v dopoludňajších hodinách, reagovala bezprostredne po operácii a vyjadrila sa, že sa cíti dobre. Podľa operujúceho lekára Daniela Vidoviča sa v priebehu jedného dňa sa môže pacientka postaviť na nohy, ale konečný efekt operácie sa dostaví približne o 4 až 6 mesiacov. Dovtedy je dôležité primerane koleno zaťažovať a rehabilitovať.

O unikátnom chirurgickom zákroku informovala Martina Plášková z Fakultnej nemocnice Skalica.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9