Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rodičia, zbystrite pozornosť: Odborníci varujú pred hrozbou, ktorá láka vaše deti!

Odborníci varujú pred hrozbou nových drog, dajú sa kúpiť aj cez internet!
Odborníci varujú pred hrozbou nových drog, dajú sa kúpiť aj cez internet! (Zdroj: thinkstock.com)

Spice, K2, malá a veľká extáza či mňau-mňau sú názvy nových syntetických drog, ktoré sú dostupné na európskom i slovenskom trhu. V Európe sa dajú voľne kúpiť vo viac ako 650 on-line obchodoch, pretože väčšina z nich má stále legálny status.

Ich užívanie je ale rovnako nebezpečné, ako v prípade nelegálnych drog a pri kombinácii viacerých látok či alkoholu ohrozujú aj život. Na ich výskyt a hrozbu upozornili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave zástupcovia Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) a Národného monitorovacieho centra pre drogy (NMCD).

Novšie varianty za zakázané látky

Eleonóra Kara z NMCD tvrdí, že dynamika akou sa objavujú na európskom trhu psychoaktívne látky naznačuje potenciál zneužívať ich ako náhradu za nelegálne drogy.

"Akonáhle sa národne alebo v rámci Európskej únie daná látka zakáže, objaví sa jej novší variant. Má takmer identické vlastnosti a len čiastočne pozmenenú chemickú štruktúru, čím sa vymyká zákonu," uviedla.

Známe drogy obľúbené medzi mladými ľuďmi

Podľa jej informácií, sa v rámci Európy monitoruje približne 400 takýchto nových látok, z ktorých dve tretiny boli identifikované za posledné štyri roky. Na Slovensku je ich zaregistrovaných viac ako 70.

Známe sú podľa riaditeľa CPLDZ Ľubomíra Okruhlicu napríklad syntetické kanabinoidy, ako halucinogény Spice, K2 či BB 22, ktoré pôsobia na tie isté receptory ako marihuana.

"Na južnom Slovensku bola zachytená hromadná intoxikácia detí po použití BB22. Po užití tejto látky môže dôjsť k stavom, ktoré vedú až k výpadkom pamäti," spresnil riaditeľ.

Medzi nové drogy taktiež zaradil syntetické katinóny, ako mefedron.

"Známy je aj pod názvami mňau-mňau či hnoj, pretože sa predával na internete ako hnoj na kvety," podotkol Okruhlica.

Po použití tejto látky podľa jeho slov vzniká eufória, paranoje či zvýšená energia.

Medzi mladými ľuďmi sú však známe aj takzvané tanečné drogy, ako malá či veľká extáza.

"Veľká extáza má podobný účinok, ako tá malá. Rozdiel je v tom, že pri nej môžu nastať pocity úzkosti a zmätenosti," vysvetlil riaditeľ.

Probiotiká Floraliv majú gastro-protekčný systém zabezpečujúci, že veľké množstvo živých baktérií sa dostane do čreva. Vitamíny skupiny B sú vstrebávané v čreve a nevyhnutné pre množstvo procesov v ľudskom tele. Okrem iného prispievajú aj k správnemu fungovaniu imunitného systému.

Voľnopredajné lieky ako drogy?

Ako tvrdí, ani niektoré voľnopredajné lieky nie sú najbezpečnejšie. Napríklad pri otrave z liekov proti kašľu alebo antidepresív môže u ľudí vyvolať halucinácie, eufóriu i zmätenosť.

"Je to nedávno, čo bola zachytená takáto otrava detí liekmi, ktoré sa lacno kupujú a najmä cez internet," skonštatoval Okruhlica.

Kombinujú ich s alkoholom

Informácie NMCD odhaľujú, že najväčšími užívateľmi nových drog sú mladí ľudia.

"Motívom pre nich je práve legálny status týchto látok. Mladí si vo väčšine prípadov ani neuvedomujú, aký mix látok užili. Keď to ešte skombinujú spolu s alkoholom, ich zdravie je vysoko ohrozené," povedala Kara, podľa ktorej v rámci EÚ existuje 650 webových stránok, kde sa dajú psychoaktívne látky kúpiť.

Na Slovensku vníma ich predaj skôr anonymnejším spôsobom, cez inzerciu.

Okruhlica upozorňuje, že mnohí môžu tieto drogy užiť bez toho, aby o tom vedeli.

"Môžu vám to dať do nápoja priatelia, aby ste sa viac uvoľnili. O mnohých takýchto prípadoch nevieme, lebo hoci mal niekto zdravotné ťažkosti, nepripisoval to droge," uviedol.

Prejavy drog

Podľa jeho slov sa užitie drog prejavuje vysokou nabudenosťou, začervenaním, rozšírením zreníc, zmätenosťou či výpadkami pamäti.

"Pri takýchto stavoch treba vyhľadať lekársku pomoc a vyšetriť moč na neznáme látky. Rodičia by nemali zabúdať preventívne kontrolovať svoje deti," dodal.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9