Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Špičkové centrum, ktoré zachraňuje životy: Zahraničných pacientov pribúda, no čo domáci?

Protónové centrum funguje zatiaľ v Prahe, podobné by malo byť aj u nás. Zobraziť galériu (2)
Protónové centrum funguje zatiaľ v Prahe, podobné by malo byť aj u nás. (Zdroj: Ptc.cz)

Záujem o liečbu v pražskom protónovom centre stúpa. Memorandum o spolupráci podpísali jeho zástupcovia s Národnou lekárskou asociáciou v rámci štátnej návštevy českého prezidenta v Kazachstane. A kde sa budú liečiť Česi?

Brány najmodernejšieho európskeho centra šetrnej liečby rakoviny pomocou protónového zväzku sa otvoria ďalším zahraničným pacientom. Zástupcovia pražského PTC sú súčasťou podnikateľskej misie prezidenta Miloša Zemana. 24. 11. 2014 podpísali Memorandum o spolupráci s Národnou lekárskou asociáciou.

Chcú vlastné protónové centrum

Václav Laštovka a Sadykov Kairat Begaevich sa dohodli na spoločných projektoch v oblasti vedeckej činnosti. Hlavný záujem mala ale kazašská strana na zabezpečenie liečby pre svojich pacientov. Rovnako ako mnoho ďalších krajín aj republika Kazachstan chce vybudovať vlastné protónové centrum a tak ďalším bodom dojednanej spolupráce je odborná pomoc PTC, ktoré môže zúročiť nielen aktuálne skúsenosti z liečby onkologicky chorých, ale aj skúsenosti z vlastnej prípravy projektu, nastavenie organizačných systémov i liečebných protokolov. Kazašskí rádioterapeuti, rádiológovia, onkológovia a rádiofyzici budú školení priamo v pražskom protónovom centre, ktoré disponuje najmodernejšími liečebnými aj diagnostickými technológiami.

Záujem majú hlavne zahraniční pacienti

Dobré meno protónového centra v zahraničí zvyšuje záujem mnohých krajín o možnosť zaistenia šetrnej a účinnej liečby nádorov.

"Bohužiaľ kapacita centra nie je nekonečná a s ľútosťou pozorujeme, ako české poisťovne cez naše dlhodobé snahy uzavrieť pre ich klientov výhodné zmluvy, túto ponuku stále ignorujú. PTC bolo vybudované predovšetkým pre českých občanov a mrzí nás, že vysokú úroveň centra a obrovské výhody protónovej liečby dokážu oceniť predovšetkým v zahraničí," uviedla Iva Taťounová, riaditeľka stratégie PTC.

ŽIadajú pomoc pri realizácii centra

Kazašská strana vyzdvihla pri rokovaniach najmä profesionalitu a odbornosť expertov protónového centra v Prahe, ktorí pomocou protónov dokážu ožiariť nádory s presnosťou milimetra a minimalizovať tak vedľajšie účinky bežnej rádioterapie. Zástupcovia ministerstva zdravotníctva Kazachstanu sa na PTC tiež obrátili so žiadosťou o pomoc pri príprave realizácie protónového centra, aby onkologicky chorým mohla byť čo najrýchlejšie poskytovaná liečba vo vlastnej krajine.

Oficiálny podpis zmluvy, Kazachstan. (Foto: PTC)
Zobraziť galériu (2)
Oficiálny podpis zmluvy, Kazachstan. (Foto: PTC)  (Zdroj: PTC)

Absurdita českej VšZP

V Českej republike momentálne dochádza k absurdnej situácii, keď najväčšia poisťovňa VšZP oznámila svoj zámer vyvážať pacientov do desať rokov starého protónového centra v Mníchove. Reagovala tak na rozhodnutie PTC zjednotiť od októbra ceny pre nezmluvných partnerov. Do tejto pozície - nezmluvného partnera - sa VšZP dostala nezáujmom managementu o riešenie tejto situácie, na ktorú dnes doplácajú nielen klienti, ale aj štát. Vedenie VšZP odmietlo zmluvu, ktorá už v roku 2006 garantovala výhodné ceny za liečbu, dokonca výhodnejšie ako sú dnešné ceny, ktoré VšZP hradí súkromnému centru v Mníchove.

PTC v podpise zmlúv vidí predovšetkým zabezpečenie rovnocenného prístupu všetkých zdravotných poisťovní k ich pacientom, zamedzenie netransparentného prostredia, kedy je možnosť liečby viazaná na rozhodnutie jednotlivcov - predovšetkým úradníkov poisťovní. Protónová liečba spĺňa parametre hradenej starostlivosti tak, ako ich uvádza zákon a mala by byť dostupná všetkým občanom Slovenskej republiky. Kapacita pražského centra cca 2000 pacientov ročne tak môže byť úplne v rozpore so záujmami občanov Českej republiky naplnená prevažne pacientmi zo zahraničia.

Zachráňte si život! Test RapiClear zistí prítomnosť krvi v stolici a môže tak zabrániť rakovine hrubého čreva či konečníka.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9