Prvé výsledky experimentálnej vakcíny proti ebole: Prekvapí vás, ako dopadla!

Experimentálna vakcína proti ebole má dobré prvé výsledky.
Zdroj: SITA
2014-11-27 20:10:00

Nová očkovacia látka proti ebole, ktorú testujú v Spojených štátoch, sa už ukázala ako účinná a bezpečná. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie vedcov.

Novú vakcínu "dobre znášajú všetci 20 zdraví dospelí jedinci a ich imunitný systém na ňu reaguje", uviedol na internete americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby (NIAID). Testy uskutočňujú výskumníci NIAID a štúdiu o prvých výsledkoch zverejnili v stredu v týždenníku New England Journal of Medicine.

Stupeň imunitnej reakcie u skúmaných osôb sa podobal účinnej ochrane pred chorobou, akú majú ostatné primáty, uvádza sa vo zverejnenej štúdii. Vakcínu proti ebole - prvú, ktorú testujú v USA - vyvinul NIAID a farmaceutický gigant GlaxoSmithKline.

Očkovacia látka využíva modifikovaný šimpanzí vírus nádchy, ktorý má na povrchu časť proteínu eboly, na to, aby stimuloval u hostiteľa tvorbu zodpovedajúcich protilátok.

V súčasnosti sa na celom svete v zrýchlenom procese vyvíja niekoľko ďalších vakcín proti ebole, aby sa mohli čo najskôr nasadiť proti epidémii choroby, sústredenej v krajinách západnej Afriky. Táto nákazlivá choroba od vlaňajšieho decembra usmrtila už 5549 ľudí a infikovalo sa ňou 15.351 osôb, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Epidémia sa spomalila v Libérii a Guinei, ale nákaza sa ďalej šíri vo veľkých častiach Sierry Leone, upozorňuje WHO.

2014-11-27 20:10:00  |  Foto: SITA  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia