Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo je zodpovedné za pol milióna prípadov rakoviny ročne? Toto je pravý vinník!

Nadváha či obezita sú zodpovedné za pol milióna prípadov rakoviny ročne.
Nadváha či obezita sú zodpovedné za pol milióna prípadov rakoviny ročne. (Zdroj: thinkstock.com)

Približne pol milióna prípadov rakoviny ročne zaznamenajú u ľudí trpiacich nadváhou alebo obezitou, pričom tento problém je zvlášť závažný v Severnej Amerike, uviedla v dnešnom vyhlásení Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Rizikový faktor rakoviny

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) v štúdii uverejnenej v časopise The Lancet Oncology uviedla, že vysoký index telesnej hmotnosti (BMI) sa v súčasnosti stal hlavným rizikovým faktorom rakoviny, zodpovedným za približne 3,6 percenta - alebo 481.000 - nových prípadov rakoviny v roku 2012.

"Počet rakovinových ochorení spojených s obezitou a nadváhou podľa očakávania globálne porastie spolu s ekonomickým rozvojom," povedal podľa agentúry Reuters riaditeľ IARC Christopher Wild.

Výsledky prieskumu podľa neho zdôrazňujú, aké je dôležité pomáhať ľuďom, aby si v záujme zníženia rizika ochorenia na rakovinu udržiavali zdravú telesnú hmotnosť, ako aj pomáhať rozvojovým krajinám vyhnúť sa problémom, ktorým v súčasnosti čelia bohatšie štáty.

Závažný problém v Severnej Amerike

Štúdia uvádza, že Severná Amerika doposiaľ čelí najväčšiemu problému v súvislosti s rakovinou spätou s telesnou hmotnosťou - s približne 111.000 diagnózami rakoviny spojenej s obezitou v roku 2012, čo predstavuje 23 percent globálnych prípadov rakoviny súvisiacich s vysokým indexom BMI.

V Európe je obezita zodpovedná za približne 6,5 percenta, čo je 65.000 všetkých nových prípadov rakoviny ročne. Vo väčšine ázijských krajín je síce pomer rakovinových ochorení spojených s vysokou telesnou hmotnosťou menší, stále však zaznamenávajú desaťtisíce prípadov rakoviny kvôli veľkému počtu a hustote obyvateľstva, uvádza IARC.

Na druhej strane je v Afrike obezita zodpovedná len za 1,5 percenta prípadov rakovinových ochorení. 

Vysoký index BMI - váha v kilogramoch vydelená výškou v metroch na druhú - zvyšuje riziko rozvoja rakoviny pažeráka, hrubého čreva, konečníka, obličiek, pankreasu, žlčníka, prsníka, vaječníkov a maternicovej sliznice. Ako nadváha sa klasifikuje index BMI vyšší než 25, kým za obezitu sa považuje index BMI 30 a viac, vysvetľuje agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9