Tipy ako nedať chrípke šancu: Toto skutočne zaberá!

Umývanie rúk a správa výživa sú prevenciou proti chrípke.
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-24 17:00:00

Primerane sa obliekať, často vetrať, umývať si ruky, správna výživa s dostatkom ovocia, zeleniny a tekutín, pobyt na čerstvom vzduchu či otužovanie. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje, že od októbra do konca apríla je obdobie chrípkovej sezóny, a preto treba dbať na prevenciu.


Čo pomôže?

Chrípka a akútne respiračné ochorenia (ARO), ktoré sa môžu v tomto čase rozširovať, sa okrem kontaktu s chorým človekom a infikovanými predmetmi prenášajú aj vzduchom.

"Vetrať treba v škôlkach, školách a na pracoviskách, ľudia by sa mali vyhnúť aj väčším uzavretým priestorom ako sú kiná alebo divadlá," upozornila hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.

Počas tohto obdobia by sa podľa niektorých odporúčaní malo obmedziť aj podávanie rúk.

 "Medzi najdôležitejšiu prevenciu patrí ich časté umývanie po každom kýchnutí, kašľaní a vyfúknutí nosa, jednorazové vreckovky by mal nakazený bezpečne likvidovať," pripomenula.

Ľudia by nemali zabúdať ani príjem ovocia, zeleniny a tekutín, otužovanie, pobyt na čerstvom vzduchu či na dostatok odpočinku. 

Posilnite si obranyschopnosť organizmu! Šumivé tablety Celaskon vám dodajú vitamín C, ktorý potrebuje organizmus pri boji s chrípkou.

Ďalšou možnosťou je očkovanie

Chrípke sa dá najúčinnejšie predísť každoročným očkovaním, pripomenula Skalická. Najvhodnejší čas na očkovanie je do obdobia epidémie chrípky, teda počas jesenných a zimných mesiacov. Odporúčané je najmä pre zdravotníckych pracovníkov, tehotné ženy, deti od šesť mesiacov do päť rokov, ľudí s chronickými chorobami či ľudí starších ako 65 rokov.

Medzi ARO patria ochorenia ako nádcha, angína, zápal prínosných dutín, hrtana, hltana, priedušiek, priedušnice a zápal pľúc. Môžu prebiehať aj ako bezpríznakové ochorenia, cez ľahké prechladnutie až po ťažké alebo komplikované ochorenia s postihnutím ucha, oka, nervovej sústavy alebo tráviacej sústavy.

2014-11-24 17:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR, SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia