Podceňujeme ju, pritom je nebezpečná ako rakovina: Táto choroba nás ohrozuje!

Chronická obštrukčná choroba pľúc je nebezpečná, k lekárovi chodievame neskoro!
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-19 18:00:00

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) je respiračné ochorenie, ktoré postihuje v priemere až 10 percent populácie v SR. Z hľadiska úmrtnosti je rovnako závažné ako onkologické ochorenia.

Na závažnosť tejto choroby, ktorá nie je len ochorením fajčiarov, upozornili dnes na tlačovej konferencii slovenskí pneumológovia pri príležitosti Svetového dňa CHOCHP, ktorý pripadá na tretiu novembrovú stredu - v tomto roku na 19. novembra.

"Priemerná dĺžka života týchto pacientov je len šesť a pol roka. Je tomu tak preto, že občania na Slovensku prichádzajú k lekárovi neskoro, často v pokročilých štádiách ochorenia. Verejnosť nemá dostatočné informácie o tom, že táto choroba prináša so sebou vážne ohrozenie zdravia a života, ktoré je porovnateľné s onkologickými ochoreniami," zdôraznila hlavná odborníčka pre pneumológiu na Slovensku Marta Hájková.

Ako sa prejavuje?

Ako ďalej spresnila, ide o zápalové ochorenie priedušiek, ktoré priedušky zužuje a poškodzuje ich sliznicu. Ochorenie sa prejavuje kašľom hlavne nadránom, produkciou hlienov, pacienti sa rýchlo fyzicky unavia, napríklad pri chôdzi po schodoch sa rýchlo zadýchajú, majú sťažený výdych. Keďže prvé príznaky ochorenia pacienta veľmi neobťažujú, ľudia ich často podceňujú. Až 19 percent pacientov s CHOCHP predstavujú nefajčiari, konštatovala Hájková. Za alarmujúcu označila skutočnosť, že u 38 percent pacientov je ochorenie diagnostikované v ťažkom stupni závažnosti a u 11 percent vo veľmi ťažkom stupni závažnosti.

"Podľa aktuálnej štúdie realizovanej pneumológmi na vzorke 558 pacientov s CHOCHP z celého Slovenska vyplýva, že sedem z desiatich pacientov sú muži, pričom priemerný vek v čase stanovenia diagnózy je 59 rokov. Ochorenie postupuje pomerne rýchlo, pacient s ním žije priemerne 6,5 roka. Pri včasnej diagnostike s pomocou dostupných účinných medikamentov môžu pacienti s CHOCHP žiť dlhšie a kvalitnejšie," zdôraznila Hájková.

Ako odznelo na stretnutí s novinármi, medzi hlavné rizikové faktory ochorenia patria nezdravé prostredie, znečistené ovzdušie, škodlivé častice, splodiny alebo dym.

Nadačný fond Pre zdravé pľúca

Pneumológovia zároveň informovali, že na jar tohto roku založili v spolupráci s pacientmi Nadačný fond Pre zdravé pľúca. Jeho cieľom je okrem iného pomáhať pacientom v ich zložitej sociálnej situácii, ako aj zvyšovať informovanosť verejnosti o ochorení CHOCHP.

Ako informovala členka Rady Nadačného fondu Pre zdravé pľúca Helena Leščišinová, 14 pacientom - žiadateľom rozdelili z fondu 3000 eur. Z nich až 13 má ochorenie v pokročilom štádiu a 11 pacientov je trvale odkázaných na kyslíkový prístroj.

Za uplynulých osem mesiacov fond realizoval niekoľko osvetových aktivít po celom Slovensku. Počas nich si stovky obyvateľov mohli bezplatne diagnostikovať stav svojich pľúc prostredníctvom tzv. spirometrie. Najrozsiahlejšou kampaňou bola "CHOCHP Tour 2014", počas ktorej prešlo bezplatným spirometrickým vyšetrením 220 ľudí. Desatine z vyšetrených boli namerané hodnoty indikujúce CHOCHP a odporučili im odborné vyšetrenie.

2014-11-19 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia