Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo ak sa Slováci nakazia ebolou? Pozrite sa, kam poputujú vzorky od ľudí!

Vzorky na ebolu by mohlo Slovensko testovať aj v Maďarsku a Poľsku.
Vzorky na ebolu by mohlo Slovensko testovať aj v Maďarsku a Poľsku. (Zdroj: thinkstock.com)

Slovensko by mohlo vzorky od ľudí, u ktorých by vzniklo podozrenie na nákazu vírusom Ebola, testovať nielen v Nemecku, ale aj Maďarsku a Poľsku. Takýto návrh dostala včera ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v rámci druhého a zároveň posledného dňa stretnutia zástupcov ministerstiev zdravotníctva krajín Vyšehradskej skupiny (V4) a Rakúska, Chorvátska a Slovinska v Bratislave.

Šéfka rezortu priblížila, že Maďarsko disponuje rovnakým laboratóriom na testovanie ako Nemecko. Poliaci majú laboratórium na nižšej bezpečnostnej úrovni, v prípade náhlej situácie by sa však malo dať využiť. Rezortní kolegovia hovorili aj o jednotlivých opatreniach vo svojich krajinách súvisiacich s ebolou. Ako sa zhodli Zvolenská i český minister zdravotníctva Svatopluk Nemeček, väčšina opatrení je rovnaká.

Témami dvojdňového stretnutia boli zdravotné systémy, trendy v zdravotníctve a európske ciele v oblasti zdravotníctva. V rámci záverečného panelu delegáti prerokovali návrhy nariadení v oblasti zdravotníckych pomôcok, návrh transparenčnej smernice, problém reexportu liečiv, ceny inovatívnych liečiv, dohodu o spoločnom obstarávaní vakcín, či aktuálny problém súvisiaci s vírusom Ebola.

Aká je situácia eboly vo svete?

Čína posiela na pomoc špeciálnu jednotku armády

Čína zvýšila svoju pomoc krajinám najhoršie postihnutým epidémiou eboly na 750 miliónov jüanov (123 miliónov dolárov). Oznámilo to dnes čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Peking takisto zvyšuje počet zdravotníkov vyslaných do regiónu o 200 na celkový počet 700, uviedol generálny riaditeľ odboru ministerstva pre africké záležitosti Lin Sung-tchien.

Čína stavia liečebné stredisko v Libérii, ktoré by mohli dokončiť do mesiaca, a do regiónu posiela 60 sanitiek, 100 motocyklov, 10.000 lekárničiek, ochranné odevy, nemocničné lôžka a menšie nákladné autá, sumarizuje agentúra DPA.

Liečebné stredisko so 100 lôžkami pomôže dostavať špeciálna jednotka čínskej armády, ktorá už má skúsenosti s epidémiou SARS (ťažkého akútneho respiračného syndrómu) z roku 2002. Pôjde o prvé takéto zariadenie v troch štátoch najviac zasiahnutých ebolou, ktoré postaví a bude riadiť cudzia krajina, poznamenáva agentúra Reuters.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) hlási už takmer 14.000 prípadov nákazlivej choroby ebola v Libérii, Sierre Leone a Guinei, z nich 5000 bolo úmrtí.

Štrajk za prísnejšiu prevenciu proti ebole

Odborová organizácia zdravotných sestier v Spojených štátoch NNU zvolala vo štvrtok štrajk na vytvorenie nátlaku za lepšiu ochranu pred ebolou. Štrajk sa má uskutočniť 12. novembra. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

NNU - National Nurses United - chce, aby jej členky v 12 štátoch a vo Federálnom dištrikte Kolumbia štrajkovali za "prísnejšie preventívne ochranné opatrenia proti ebole", uviedli odbory na svojej webovej stránke.

Odbory National Nurses United, ktoré majú približne 180.000 členiek, obviňujú americké nemocnice z toho, že vystavujú zdravotníkov riziku svojím "rytierskym prístupom" k vírusu. Nákazlivá choroba ebola si pritom už vyžiadala tisíce ľudských životov v západnej Afrike.

Dve zdravotné sestry v americkom štáte Texas sa nakazili od pacienta chorého na ebolu, ale neskôr už mali negatívne výsledky testov na vírusové ochorenie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9