O zmenu zdravotnej poisťovne je menší záujem: Počet prihlášok tento rok!

O zmenu zdravotnej poisťovne je tento rok menší záujem.
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-02 16:00:00

Záujem o zmenu zdravotnej poisťovne prejavilo v tomto roku menej ľudí ako vlani. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) eviduje 93.070 prihlášok na zmenu zdravotnej poisťovne od 1. januára 2015, tie ešte bude teraz preverovať. Vlani prišlo vyše 115.000 prihlášok, asi päť tisíc však úrad pre chyby neakceptoval.

"Uvedené prihlášky úrad posúdi a oznámi zdravotným poisťovniam zoznam tých, ktoré je možné potvrdiť ako platné. Dôvodom neakceptácie môže byť napr. skoršie podanie prihlášky v inej zdravotnej poisťovni, nesúlad s centrálnym registrom poistencov, chybné rodné číslo, chyba v mene alebo v priezvisku a podobne," informovala dnes hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Zmena od 1. januára 2015

Poistenci mohli zmeniť zdravotnú poisťovňu najneskôr do konca septembra, pričom zmena bude akceptovaná od 1. januára 2015. Túto možnosť majú poistenci len jedenkrát počas kalendárneho roka. Tí, ktorí sa pre zmenu rozhodli, až do konca tohto roka používajú preukaz poistenca a európsky preukaz svojej terajšej zdravotnej poisťovne. Oba preukazy sú povinní vrátiť najneskôr do 8. januára. 

Ľudia, ktorí sa pre zmenu rozhodli, by ju nemali zabudnúť oznámiť svojmu ošetrujúcemu lekárovi, ale aj odbornému lekárovi - špecialistovi. Výmenu poisťovne treba nahlásiť aj zamestnávateľom. Samostatne zárobkovo činná osoba je zasa povinná písomne vykázať novej zdravotnej poisťovni výšku preddavku na poistné do 8. januára 2015.

2014-11-02 16:00:00  |  Foto: SITA  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia