Každý tretí Slovák chytí chrípku: Svetovú ekonomiku pripraví ročne o pol miliardy eur!

Chrípkové obdobie útočí, chráňte sa!
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-29 16:30:00

Chrípka je z medicínskeho i ekonomického hľadiska jedným z najzávažnejších infekčných ochorení na svete, každoročne potrápi približne 15% svetovej populácie a na Slovensku sa s ňou rok čo rok popasuje každý tretí Slovák. Prevencia je základ – postačia nám však len vitamíny?

Okrem toho, že ju sprevádzajú nepríjemné symptómy, ako je nádcha, kašeľ, horúčka či zimnica, bolesť hlavy i celého tela a celková únava organizmu, môže byť spúšťačom sekundárnych infekcií a môže prispieť k zhoršeniu už existujúceho chronického ochorenia. Chrípka spôsobí svetovej ekonomike ročne odhadom 0,5 miliárd EUR stratu. V konečnom dôsledku môžeme chrípku považovať nielen za zdravotný či medicínsky problém, ale problém sociálno-ekonomického charakteru. Zhodujú sa na tom lekári, hygienici aj ekonómovia.

Očkovanie – áno či nie?

Na základe klinických štúdií je dokázané, že z hľadiska efektívnosti a bezpečnosti je očkovanie proti chrípke považované za najefektívnejšiu variantu predchádzania vírusovým ochoreniam. Optimálnym obdobím na očkovanie proti chrípke je október až november, prípadne začiatok decembra. Značný výskyt a nárast chrípkových ochorení je evidentný najmä v mesiaci december. Práve preto je vhodné dať sa proti vírusovým ochoreniam zaočkovať v priebehu októbra až novembra, aby mal organizmus dostatok času na tvorbu protilátok. Efektívna ochranná úroveň protilátok, ktoré sa tvoria postupne, je dosiahnutá približne v priebehu štrnástich dní od očkovania a pretrváva až dvanásť mesiacov.

Množstvo zaočkovaných ľudí na Slovensku v sezóne 2012/2013 dosiahlo úroveň 4,6 % z celkovej populácie, čo predstavuje medziročný pokles o 2,9 % v porovnaní s minulým rokom.

Rizikové skupiny

Vakcíny proti chrípke účinkujú nielen na zdravých jedincov, ale i na rizikové skupiny populácie. Očkovanie znižuje najmä u starších osôb pravdepodobnosť hospitalizácie z dôvodu chrípky a pneumónie a zároveň redukuje počet  hospitalizácií na základe akejkoľvek komplikácie. Podľa štúdií klesá vplyvom vakcíny proti chrípke úmrtnosť u diabetických pacientov vo veku 18 až  64 rokov o 72 %. Astmatickí pacienti posilnia očkovaním proces znižovania exacerbácie akútnej astmy a u pacientov s miernou až závažnou chronickou obštrukčnou chorobou pľúc je očkovaním navýšená účinnosť pri redukcii exacerbácií. U pacientov s diagnózou vysokého rizika kardiovaskulárnych udalostí spôsobilo očkovanie viac ako nadpolovičné zníženie rizika mŕtvice a 67 %-né zníženie rizika infarktu myokardu.

Odhaduje sa, že chrípka spôsobuje celkovo tri milióny prípadov závažného ochorenia a 250 000 až 500 000 úmrtí.

Všetky na Slovensku dostupné vakcíny proti chrípke sú trivalentné s rovnakým zložením kmeňov, ktoré každý rok určuje Svetová zdravotnícka organizácia (angl. World Health Organization). Po podaní dávky očkovacej vakcíny si imunitný systém automaticky sám vytvára svoju vlastnú protilátku proti možnému ochoreniu. Ani jedna zo zložiek prítomných vo vakcíne nemôže vyvolať chrípkové ochorenie, a preto sa nemusíte báť nežiaducich prejavov vírusových ochorení. Zaočkujte sa a buďte silnejší ako chrípková epidémia.

Prečo sa dať zaočkovať?

Vakcína proti chrípke je svetu známa už 60 rokov. Počas tejto doby boli robené rozsiahle klinické štúdie o účinnosti a bezpečnosti tejto vakcíny, ktorá bola podaná miliardám ľudí všetkých vekových skupín. Dokázalo sa, že očkovanie je najúčinnejšia prevencia proti chrípke, pretože zloženie očkovacej látky sa aktualizuje každý rok podľa aktuálnej „chrípkovej sezóny“.  Tým, že chránite seba, chránite aj svojich blízkych a predchádzate nežiaducim PN-kám, zdĺhavému priebehu ochorenia, prípadne vážnym komplikáciám až úmrtiu. V roku 2009 zomrelo na Slovensku z dôvodu chrípky a ňou spôsobených zhoršení iných chorôb 1850 ľudí.

Keďže chrípková epidémia na pracovisku má priamy dopad na hospodársky výsledok podniku, mnohí zamestnávatelia preplácajú svojím zamestnancom vakcínu proti chrípke zo sociálneho fondu podniku.

Európa vs. Slovensko

Zaočkovanosť starších osôb (65 rokov a viac) proti chrípke je najevidentnejšia vo Švédsku a Anglicku, kde dosiahla úroveň 75%. Veľmi zodpovedných starších ľudí nájdeme aj vo Walese, Taliansku a Estónsku, kde sa úroveň zaočkovanosti pohybuje približne na úrovni 70%. V tomto rebríčku sa Slovensko nachádza v spodnej tretine krajín s najnižšou zaočkovanosťou, iba necelých 25% starších ľudí kladie dôraz na prevenciu proti tejto nepríjemnej chorobe.

Vysoké percentuálne hodnoty zaočkovanosti proti chrípke dosahujú najmä silné európske ekonomiky ako Anglicko, Island, Švédsko, Dánsko či Francúzsko. Slovensko sa v rebríčku celkovej zaočkovanosti populácie krajín v súčasnosti nachádza opäť v spodnej tretine krajín s najnižšou zaočkovanosťou. Môžeme však predpokladať, že tak ako dnes stúpa celková spotreba začne opäť rásť aj zodpovednosť ľudí a posunú svoje zdravie na prvú priečku v hodnotovom rebríčku. Očkovanie proti chrípke je najúčinnejšia prevencia proti tejto chorobe. V očkovacej sezóne 2013/2014 bola na Slovensku vakcína proti chrípke pre všetkých poistencov plne uhrádzaná zdravotnou poisťovňou.

2014-10-29 16:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia