Boj so smrtiacim vírusom pokročil: Prísne kontroly na letiskách!

Zdroj: thinkstock.com
2014-10-17 16:45:00

Skríning na ebolu nebude povinný na letiskách členských krajín EÚ. Primárnu zodpovednosť budú mať letiská v postihnutých krajinách. Zhodli sa na tom v Bruseli predstavitelia ministerstiev zdravotníctva členských štátov EÚ, ktorí sa dnes stretli na technickom rokovaní zameranom na opatrenia proti šíreniu vírusu ebola.


Slovensko na zasadnutí, ktoré zvolala Európska komisia v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), zastupoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Viliam Čislák. Spresnil, že zo štyroch prerokúvaných možností sa väčšina členských krajín únie zhodla na tom, že skríning pasažierov z krajín, kde je výskyt eboly, sa bude robiť na ich území.

"To je veľmi dobrá voľba, pretože to eliminuje riziko ďalších potenciálnych pacientov v Európe," skonštatoval Čislák.

Eurokomisár pre zdravie Tonio Borg oznámil, že EÚ a WHO pripravia prísny audit zameraný na skríningové procedúry na letiskách afrických krajín s výskytom eboly. Doterajšie správy totiž naznačili, že skríningové metódy na letiskách neboli účinné. Audit by sa mal týkať predovšetkým hlavných letísk v Libérii, Sierre Leone a v Guinei.

Čislák zdôraznil, že na národnej úrovni každá krajina môže zavádzať opatrenia, ktoré uzná za najvhodnejšie. Niektorí členovia EÚ majú námorné prístavy, iní zas priame letecké spoje s postihnutými krajinami či "nepriame" prestupové letiská.

"Bude to na týchto krajinách, aké opatrenia prijmú. Aj my zvážime, aké opatrenia treba prijať," upozornil.

Slovensko je pripravené

Na otázku, či je naša krajina pripravená na výskyt eboly, štátny tajomník odpovedal, že SR je zabezpečená rovnako ako okolité štáty. Máme k dispozícii dve špeciálne záchranky s biovakmi aj so špeciálnym oblečením. Pacienti v prípade podozrenia by boli transferovaní na infekčnú kliniku v Bratislave alebo Košiciach. Slovenskí lekári dostávajú a budú dostávať školenia, aby vedeli, ako naložiť s pacientmi podozrivými z infikovania vírusom ebola.

"Na letisku už máme prijaté príslušné opatrenia po dohode s ministerstvom dopravy. Je tam izolačná miestnosť, v prípade potreby tam umiestnime pacienta. Do budúcnosti chceme zakúpiť termokameru," zhodnotil situáciu Čislák.

Dodal, že SR doterajšie opatrenia v tomto smere považuje za dostačujúce.

Ďalšie stretnutie pracovnej skupiny na úrovni Európskej komisie bude 4. novembra. Dovtedy bude EÚ pozorne monitorovať a vyhodnocovať vývoj situácie zapríčinenej šírením epidémie.

2014-10-17 16:45:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia