Jeseň bez kašľa a upchatého nosa? Jedinečný pomocník, ktorý vás zbaví problému!

Prežite jeseň bez choroby!
Zdroj: profimedia.sk
2014-10-02 17:00:00

Nádcha, kašeľ a nachladnutie sa vyskytujú najčastejšie práve v jesennom období. Hoci zvyčajne sú to prejavy bežných dýchacích viróz, ktoré o niekoľko dní odznejú, dokážu nám poriadne skomplikovať život. Naozaj musíme trpieť každý rok na jeseň kašľom či kvapkaním z nosa?

 

„Toto ročné obdobie často praje množeniu vírusov, ktoré je spojené s výkyvmi počasia,“ vysvetlila Renáta Kučerová z Ušno-nosno-krčnej ambulancie pre deti a dospelých na bratislavských Kramároch.

Hoci dýchacie virózy nebývajú pre ľudí so zdravou imunitou nebezpečné, dokážu oslabiť obranyschopnosť tela. Výtok z nosa, bolesti hlavy, pocit upchatých dutín či dusivý kašeľ často zhoršujú spánok a bránia organizmu v zotavovaní sa.

Kedy treba navštíviť lekára?

Sezónne virózy sa aj preto môžu skomplikovať pridruženými bakteriálnymi infekciami - zápalom priedušiek či pľúc, zápalom dutín, či zápalom stredného ucha. Ak sa prejavy virózy nezlepšujú dlhšie než desať dní, prípadne stav komplikuje horúčka, alebo sa objavia ďalšie príznaky, treba absolvovať podrobnejšie vyšetrenie u lekára. Pretrvávajúca nádcha môže mať totiž viacero príčin - napríklad alergiu a dlhodobejší kašeľ môže byť aj sprievodným prejavom nádorových chorôb či ťažkostí so srdcom.

Ak však ide o nekomplikovanú virózu dýchacích ciest, zvyčajne sa liečia iba prejavy infekcie. Aj pri vážnejších diagnózach, pri ktorých sa vyskytuje kašeľ, pocit upchatých dutín, zápal slizníc či výtok z nosa, je však vhodné tieto nepríjemné príznaky odstraňovať, alebo aspoň zmierňovať.

Čo pomôže?

Pri zmierňovaní ťažkostí súvisiacich s kašľom, prechladnutím a nádchou je významným pomocníkom kyselina hyalurónová (HA). Táto telu vlastná látka sa v ľudskom organizme vyskytuje prirodzene – celkovo sa v tele nachádza asi 15 gramov kyseliny hyalurónovej. Kyselina hyaluronová funguje v medzibunkových priestoroch ako špongia. Vzhľadom sa svoje fyzikálno–chemické vlastnosti má výraznú hydratačnú schopnosť. Kyselina hyalurónová je prirodzenou súčasťou sliznice nosa. V dýchacích cestách udržiava vlhké prostredie, znižuje opuch a mierni zápal.

Rozpad kysliny hyalurónovej v ľudskom tele je však pomerne rýchly, pri dýchacích a iných infekciách je preto nutné dodávať ju zvonka- exogénne.

Prípravky s obsahom kyseliny hyalurónovej pomáhajú pri ochoreniach horných i dolných dýchacích ciest.

Fotogaléria

2014-10-02 17:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia