Hrozivá prognóza o ebole, ktorá sa môže stať realitou: Toto nás čaká!

Zdravotníci sa snažia zachraňovať životy, no ebola je silnejšia.
Zdroj: SITA
2014-09-23 17:30:00

Do začiatku novembra sa by sa mohlo v západnej Afrike nakaziť ebolou až 21.000 ľudí. Uvádza sa to v prognóze Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), o ktorej dnes informovala agentúra AP.

Táto pesimistická predpoveď by sa mohla stať realitou, ak sa v najbližších týždňoch výrazne nezintenzívni medzinárodné úsilie, ktorého cieľom je zastavenie pokračujúcej epidémie v troch najviac postihnutých západoafrických štátoch.

Stovky chorých môžu stále pribúdať

WHO v súčasnosti eviduje 5762 nakazených, z ktorých 2793 zomrelo, pričom úmrtnosť u hospitalizovaných pacientov dosahuje úroveň 70 percent. Podľa expertov však počet prípadov rastie geometrickým radom, a ak sa situácia nezlepší, nebudú počas nasledujúcich mesiacov týždenne pribúdať len stovky ale tisíce ďalších chorých a mŕtvych. Nové prípady sa pritom objavujú aj v oblastiach, kde sa ebola doteraz nevyskytla, napríklad v niektorých častiach Guiney.

Nádej?

Analýza s uvedenými údajmi bola publikovaná v utorok v internetovom vydaní odborného časopisu New England Journal of Medicine. Podieľali sa na nej odborníci z WHO a z Kráľovskej univerzity v Londýne (ICL), ktorí však vyjadrili nádej, že sa negatívny scenár napokon nenaplní.

"Začíname vnímať niektoré signály (v medzinárodnom úsilí), ktoré nám dávajú nádej, že k predpovedanému nárastu nedôjde," uviedol spoluautor štúdie a riaditeľ WHO pre stratégie Christopher Dye.

Zdôraznil pritom, že prognózy vývoja epidémie pracujú s výrazným prvkom nepredvídateľnosti, v čom sa podobajú bežným predpovediam počasia.

OSN už predtým odhadla, že na zvládnutie epidémie eboly v západnej Afrike bude potrebné v najbližších šiestich mesiacoch vynaložiť takmer miliardu dolárov.

Epidémia eboly zažehnaná

Epidémia vírusu ebola v Konžskej demokratickej republike - nesúvisí s epidémiou v západnej Afrike - je "takmer skončená," nové prípady sa už niekoľko dní neobjavili, oznámil dnes premiér Augustin Matata Ponyo.

Vládny úrad koordinujúci boj proti ebole zverejnil dáta, podľa ktorých Kongo od augusta zaznamenalo 68 prípadov eboly v provincii Equateur. Štyri prípady boli po testoch označené za negatívne a jeden prípad pribudol. Zahynulo 41 osôb, doplnila agentúra Reuters.

Podľa premiérovho vyhlásenia na sociálnej sieti Twitter nepribudli nové prípady ochorenia už desať dní.

Katastrofálne ekonomické rozmery

Svetová banka varovala, že ekonomické dôsledky epidémie ebola v Západnej Afrike sa môžu rozvinúť do "katastrofálnych rozmerov", ak sa šírenie vírusu nezastaví. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

"Ak ďalšie krajiny v subregióne západnej Afriky neurobia rovnaké opatrenia, aké už urobili Senegal a Nigéria, čo znamená mať situáciu pod kontrolou, náklady budú omnoho, omnoho vyššie," povedal v rozhovore pre Bloomberg v hlavnom meste Zambie Lusaka hlavný ekonóm SB pre Afriku Francisco Ferreira.

Svetová banka ešte v priebehu minulého týždňa uviedla, že ebola môže len Guineu, Libériu a Sierra Leone, čo sú tri vírusom najviac zasiahnuté krajiny, stáť do konca budúceho roka okolo 809 miliónov USD (629,82 milióna eur).

Prezident Ghany John Dramani Mahama v tejto súvislosti kritizoval reakciu medzinárodného spoločenstva na epidémiu. Ako povedal v nedeľu 21. septembra v New Yorku v rozhovore pre Bloomberg, epidémia môže znížiť hrubý domáci produkt v dotknutom regióne zhruba o 3,6 %. Financie, ktoré prisľúbili medzinárodní donori, zatiaľ neprišli a "panická reakcia" v podobe zatvárania hraníc a rušenia letov aerolíniami najviac zasiahnuté ekonomiky ešte viac poškodzuje.

2014-09-23 17:30:00  |  Foto: SITA  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia