Má vaše dieťa bolesti a horúčky? Tieto lieky nekúpite, sťahujú ich z trhu!

Niektoré lieky pre deti už nekúpite v lekárni.
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-22 16:00:00

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nariadil stiahnuť z trhu lieky určené na bolesť a horúčku, objavili sa nedostatky v kvalite. Opatrenie sa týka liekov Tempasa Junior 4% 1x100 ml a Tempasa Baby 2% 1x100 ml.

ŠÚKL sa opieral o zistenia kolegov zo Španielska. Tamojšia lieková agentúra pri bežnej kontrole kvality liekov s obsahom ibuprofénu zaregistrovala prekročenie limitov pre niektoré mikroorganizmy v porovnaní so schválenou špecifikáciou. Nedostatky v kvalite oznámil štátnemu ústavu držiteľ rozhodnutia o registrácií lieku, Sandoz Pharmaceuticals d.d.

Pri lieku Tempasa Baby 2 % sa zistil zvýšený výskyt kvasiniek a plesní. Príčinu nedostatku v kvalite zatiaľ neidentifikovali. Ako však ŠÚKL konštatuje, prekročenie limitu nepredstavuje zdravotné riziko. Aj napriek tomu, že druhý liek spĺňal špecifikácie, z trhu bude stiahnutý preventívne.

Lieky sa používajú na zmiernenie miernej až stredne silnej bolesti a horúčky. ŠÚKL podotýka, že opatrením nie je dostupnosť liečby ohrozená, keďže na trhu sú k dispozícií iné lieky, ktoré možno použiť ako alternatívu.

2014-09-22 16:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia