Smrteľná choroba nebude mať šancu: Životy zachráni najvyspelejšia medicínska technológia!

„Liquid-Based" cytológia pomocou PC riadeného automatického mikroskopu.
Zdroj: Medirex Group
2014-09-19 15:45:00

Slovensko sa v diagnostike rakoviny krčka maternice zaradilo medzi svetovú elitu. V laboratóriách Medicyt, patriacich pod MEDIREX GROUP, začali vykonávať cytologické vyšetrenia pomocou najvyspelejšej dostupnej medicínskej technológie.

Preparáty skúma špeciálny počítačom riadený mikroskop. Je prvý a zároveň jediný na Slovensku.

Je presný a nikdy sa neunaví

Správne vyhodnotiť jeden cytologický preparát znamená dôkladne prezrieť až 50-tisíc buniek, ktoré sa na ňom nachádzajú. Automat je absolútne presný, nikdy sa neunaví, pracuje aj v noci, vyhodnocuje stovky vzoriek naraz.

„Preparáty s bunkami najprv preskúma tzv. Imager. Pomocou špeciálnej metódy presvecovania 
buniek, tzv. denzitometrie, prezrie všetky bunky a vyznačí 22 najpodozrivejších oblastí. Vyznačené bunky v špeciálnom mikroskope následne podrobne preskúma ešte odborník. Tento prístroj výrazne uľahčí prácu našich laborantov, keďže im vyhľadá problémové bunky. V rámci diagnostiky krčka maternice nič modernejšie na svete momentálne neexistuje,“ uvádza cytológ MUDr. Peter Vereš z Medicytu.

Podľa zahraničnej štúdie uverejnenej v International Journal of Cancer 2012, ktorá porovnala záchytnosť predrakovinových štádií krčka maternice pri cytológii, je pravdepodobnosť záchytu pri „Liquid-Based“ cytológii za pomoci počítačom riadeného automatického mikroskopu v porovnaní s klasickou cytológiou až štyrikrát vyššia! Včasný záchyt rakoviny na bunkovej úrovni znamená takmer 100 % úspešnosť liečby. 

Slovenské ženy preventívky ignorujú

Paradoxom je, že hoci máme na Slovensku k dispozícii najmodernejšiu cytologickú diagnostiku, patríme ku krajinám s najnižším percentom absolvovania preventívnych prehliadok spomedzi krajín OECD, s čím súvisí aj vysoká úmrtnosť na rakovinu krčka maternice slovenských žien. Kým u nás len cca 25 % žien absolvuje preventívnu prehliadku u gynekológa, v USA je to až 85 %.

U gynekológa sa hanbia

Podľa prieskumu GfK na reprezentatívnej vzorke 1 000 žien, ktorý si dal vypracovať MEDIREX GROUP, až 60 % opýtaných uviedlo, že pokiaľ nemajú gynekologické ťažkosti, nepociťujú potrebu ísť na gynekologickú prehliadku. Pre viac ako 30 % žien je vyšetrenie pocitovo nepríjemné, až 51 % žien sa u gynekológa hanbí a len 23 % sa bojí objavenia choroby. Skúsenosti s pozitívnym nálezom na krčku maternice má podľa prieskumu 12 % žien, pričom najviac (17 %) vo veku 41 – 50 rokov.

Jedine pravidelná účasť na preventívnych prehliadkach a kvalitná cytologická diagnostika dokáže odhaliť zákerné ochorenie krčka maternice v štádiu, keď je bez problémov liečiteľné. LBC vyhodnocovaná pomocou počítačom riadeného automatického mikroskopu predstavuje najvyššiu kvalitu cytologickej diagnostiky a som rád, že je konečne k dispozícii aj našim ženám na Slovensku,“ hovorí prof. MUDr. Miroslav Borovský, CSc., hlavný odborník MZ SR pre gynekológiu a pôrodníctvo.

2014-09-19 15:45:00  |  Foto: Medirex Group  |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia