Česká firma zachraňuje ľudí pred ebolou: Vyvinula unikátne zariadenie!

Ebola je stále nebezpečná!
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-18 19:30:00

V boji proti šíreniu smrtiacej eboly majú hrať dôležitú úlohu takzvané biovaky, ktoré vyrába firma v moravskom meste Zlín ako jediná na svete. Unikátne biovaky majú zabrániť šíreniu choroby do okolia. Používajú ich už aj v Afrike.

Dopyt po nich je však niekoľkonásobne vyšší, než je firma schopná vyrobiť, informoval dnes portál Českého rozhlasu (ČRo).

Biovak je vlastne transportný prostriedok, ktorý je určený na prevoz potenciálne infikovaného pacienta.

Ide o zariadenie vo veľkosti a tvare mobilnej postele. Je obtiahnuté špeciálnym materiálom, vysvetlil riaditeľ zlínskej výrobnej firmy Pavel Kostka. Týmto materiálom sú špecializované plasty, ktoré nereagujú na dekontaminačné prostriedky.

"Tie prostriedky sa používajú s chlórom, čo je veľký problém," dodal riaditeľ.

V prípade eboly bol tento problém taký veľký, že firma musela biovak upraviť - najmä vymeniť typy filtrov.

"Ľudia tam vlastne pracujú s voľným chlórom - nenakazia sa, ale môžu si spáliť dýchací trakt tým, že im tam chlór vnikne. Dráždi nielen sliznicu, ale tiež pokožku," uviedol riaditeľ.

Dopyt je momentálne obrovský. Len organizácia Lekári bez hraníc dostanú v najbližších dňoch okolo 40 biovakov a ďalšie ochranné pomôcky.

Pri ebole nestačia na zabránenie jej prenosu len biovaky, treba správne používať aj osobné ochranné pracovné pomôcky, upozornila zlínska krajská epidemiologička Hana Tkadlecová.

Súhlasí s ňou takisto šéf firmy Kostka. Na ebolu už zomreli desiatky zdravotníkov. Biovak je použiteľný po dekontaminácii dovtedy, kým ho niečo neprederaví alebo sa nenaruší jeho nepriedušnosť.

Biovak je určený na prepravu živých nakazených pacientov, pre mŕtvych sú už potrebné takzvané patologické vaky.

Podľa Kostku svet ebolu podcenil a nepokladá ju za vážnu hrozbu ani dnes. Riaditeľ informoval, že najviac objednávok na biovaky a ďalšie zariadenia nemajú z Afriky či Európy, ale z Brazílie. Obávajú sa tam bioterorizmu, a keďže sa blíži olympiáda, chcú byť pripravení.

Jeden biovak stojí odberateľa približne 100.000 českých korún (3630 eur).

Francúzska zdravotníčka nakazená ebolou

Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) oznámila, že jedna z jej dobrovoľníčok z Francúzska sa nakazila ebolou počas pôsobenia v Libérii, kde pomáhala pacientom s týmto ochorením.

Zdravotníčku, ktorej totožnosť nebola zverejnená, dali do karantény v utorok, keď sa u nej prejavili prvé symptómy choroby. Ešte v ten istý deň boli vykonané laboratórne testy, ktoré u nej potvrdili prítomnosť vírusu.

MSF plánuje nakazenú dobrovoľníčku letecky previezť do špecializovaného liečebného centra vo Francúzsku, čo je v súlade so striktnými internými predpismi tejto organizácie.

Ide o prvý prípad eboly u zahraničného pracovníka MSF. Doteraz sa ebolou nakazilo len šesť jej pracovníkov z radov domáceho obyvateľstva, z ktorých traja zomreli. Nie je pritom jasné, či sa vírusom nakazili v dôsledku svojej práce, alebo pri kontakte s obyvateľmi vo svojom okolí. Lekári bez hraníc majú v západoafrickom regióne viac ako 2000 dobrovoľníkov, vrátane 200 cudzincov.

V rámci pokračujúcej epidémie eboly v západnej Afrike ochorelo v Guinei, Libérii a Sierre Leone už viac ako 300 zdravotníckych pracovníkov. Takmer polovica z nich ochoreniu podľahla. Z regiónu za účelom liečby evakuovali celkovo evakuovali už minimálne sedem zdravotníkov a humanitárnych pracovníkov z radov cudzincov, ktorí sa infikovali ebolou. Obavy z nákazy komplikujú snahy o nábor dobrovoľníkov v zahraničí.

Ebola je globálnou hrozbou

Epidémia eboly v západnej Afrike smeruje k vymknutiu spod kontroly. Povedal to dnes americký prezident Barack Obama, ktorý zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby konalo rýchlejšie a poskytlo viac pomoci v záujme zabrániť šíreniu tejto smrtiacej choroby.

"Toto je krutá pravda. V západnej Afrike je ebola v súčasnosti epidemická, ako sme tomu predtým neboli svedkom. Vymkýna sa spod kontroly, zhoršuje sa," uviedol podľa agentúry Reuters Obama po schôdzke s vysokopostavenými predstaviteľmi amerického sektoru verejného zdravotníctva.

Scény opisované zdravotníckym personálom, ktorý navštívil postihnuté oblasti v západnej Afrike, sú "hrozné", dodal podľa agentúry DPA americký prezident.

Ako zdôraznil, bojovať proti ebole bude neľahká úloha, zdravotnícka komunita však vie, ako to urobiť.

"Ak podnikneme primerané kroky, môžeme zachrániť životy; musíme však konať rýchlo. Nemôžeme tu premárniť čas," upozornil Obama na pôde amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Epidémia horúčky ebola v západnej Afrike si už vyžiadala najmenej 2461 životov. Ochorenie bolo celkovo potvrdené alebo naň existuje podozrenie u 4985 osôb. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

2014-09-18 19:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia