Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

WHO bije na poplach: Ebola sa šíri rýchlejšie, než je schopnosť ju zvládať!

Ebola sa šíri rýchlejšie
Ebola sa šíri rýchlejšie (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa WHO sa ebolou v Guinei, Libérii a Sierre Leone nakazilo už vyše 4000 ľudí, z ktorých 2300 ochoreniu podľahlo. Epidémia eboly v západnej Afrike sa šíri rýchlejšie, než sú túto zákernú chorobu tamojšie úrady schopné zvládať.

Tento fakt je najbadateľnejší v Guinei, Libérii a Sierra Leone.

V piatok to konštatovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). „Počet nových pacientov pribúda väčšou rýchlosťou, než je schopnosť ich zvládať,“ povedala generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová. Dodala, že súčasná epidémia je najväčšia a najhoršia počas 40-ročnej histórie tejto choroby.

Už sa vyše 4000 ľudí nakazilo

Podľa WHO sa ebolou v Guinei, Libérii a Sierre Leone nakazilo už vyše 4000 ľudí, z ktorých 2300 ochoreniu podľahlo. Epidémia eboly najviac postihla práve tri uvedené krajiny, v menšej miere však zasiahla taktiež Nigériu a Senegal.

Krízové centrum v New Yorku

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun oznámil vytvorenie špecializovaného "krízového centra" v New Yorku, ktorého úlohou bude zastaviť šírenie nákazy v priebehu šiestich až deviatich mesiacov. Podľa Pana postihnuté krajiny potrebujú naliehavú pomoc v hodnote 600 miliónov dolárov (463 mil. eur).

Prípady stále pribúdajú

WHO očakáva v Libérii v nasledujúcich troch týždňoch tisíce ďalších prípadov smrteľnej choroby ebola. Šírenie vírusu je podľa WHO veľmi rýchle a nové prípady rýchlo narastajú.

Konvenčné opatrenia sú neúčinné

Konvenčné opatrenia na zastavenie šírenia eboly sú doposiaľ neúčinné. Organizácia predpokladá, že najväčšími zdrojmi nákazy sú taxíky a rikše, ktorými sa chorí ľudia prevážajú.

Je nedostatok zdravotníckych zariadení

Libéria tiež nemá dostatok zdravotníckych zariadení na liečbu nakazených a niektoré nemocnice ich dokonca odmietajú prijímať. Organizácie podieľajúce sa na boji s ebolou by mali podľa WHO svoje úsilie zvýšiť až štvornásobne, inak sa bude choroba nekontrolovateľne šíriť ďalej.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9