Vypuknú na Ukrajine choroby? Státisíce ľudí sú v ohrození!

Ukrajina by sa mala pripraviť na prepuknutie chorôb! (Ilustračná fotografia)
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-13 16:30:00

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje pred chorobami a všeobecnou zdravotníckou krízou na Ukrajine, informovala agentúra DPA. Státisíce ľudí sú v krajine kvôli bojom medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami na úteku.

Nedostatočná hygiena

Mnohí z nich musia žiť v príbytkoch, ktoré nie sú zabezpečené pred zimou a nemajú dostatočné hygienické podmienky, upozornila dnes zdravotnícka agentúra OSN v Ženeve.

Na Ukrajine je v súčasnosti registrovaných zhruba 260.000 vnútorne presídlených osôb, kým ďalších viac než 300.000 ušlo z krajiny do susedných štátov - predovšetkým do Ruska.

Skutočný počet ukrajinských utečencov je však podľa odhadov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) podstatne vyšší.

Slabé zdravotníctvo

WHO podotkla, že stav zdravotníctva na Ukrajine je slabý, miera očkovania nepatrná a v krajine sa šíria chronické ochorenia. Zdravotnícka organizácia vzhľadom na ťažkú situáciu pripravuje núdzové zabezpečenie tamojšieho obyvateľstva, píše DPA. V spolupráci s UNHCR plánuje okrem iného zabezpečiť ubytovanie pre obyvateľstvo pred blížiacou sa zimou.

2014-09-13 16:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia