Kontroverzná milosrdná smrť: Väčšina je za eutanáziu!

Mnohí súhlasia s eutanáziou u nevyliečiteľne chorých.
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-06 16:30:00

Celkovo 58,8 percenta respondentov považuje za dôležité, aby sa na Slovensku riešila otázka eutanázie. Rovnako väčšina (55,9 percenta) opýtaných súhlasila s tým, aby mal ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou, možnosť na svoju žiadosť ukončiť svoj život za asistencie lekára.


Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry FOCUS, ktorý uskutočnila pre politickú stranu SaS v dňoch 22. až 29. júla formou osobných rozhovorov v rámci omnibusového prieskumu.

Výberovú vzorku tvorilo 1051 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Riešenie otázky eutanázie je dôležité

Agentúra respondentov najskôr požiadala o ich názor, do akej miery vôbec v súčasnosti považujú riešenie otázky eutanázie na Slovensku za dôležité alebo nedôležité. Znenie otázky: "A teraz sa venujme situácii, kedy by ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou a znáša veľké utrpenie, mal právo na svoju žiadosť dobrovoľne ukončiť svoj život za asistencie lekára (tzv. eutanázia). Považujete v súčasnosti za dôležité alebo nedôležité riešiť túto otázku na Slovensku?"

Možnosť "veľmi dôležité" si vybralo 20,6 percenta opýtaných, "skôr dôležité" 38,2 percenta, "skôr nedôležité" 20,4 percenta, "vôbec nie dôležité" 13,6 percenta a nevedelo odpovedať 7,1 percenta respondentov. Celkovo teda takmer 6 z 10 (58,8 percenta) opýtaných považuje za dôležité, aby sa na Slovensku v súčasnosti riešila otázka eutanázie.

Z hľadiska vzťahu respondentov k viere považuje riešenie tejto otázky za celkovo dôležité 47 percent hlboko veriacich, 61 percent veriacich, 52 percent nerozhodnutých, 63 percent nábožensky nezaložených a 66 percent ateistov.

Viac ako polovica súhlasí

Respondentom bola následne položená otázka: "Vy osobne, do akej miery súhlasíte alebo nesúhlasíte s tým, aby ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou a znáša veľké utrpenie, mal možnosť na svoju žiadosť dobrovoľne ukončiť svoj život za asistencie lekára?"

Odpoveď "rozhodne súhlasím" si vybralo 17,7 percenta opýtaných, "skôr súhlasím" 38,2 percenta, "skôr nesúhlasím" 17,9 percenta, "rozhodne nesúhlasím" 17,5 percenta a 8,8 percenta respondentov nevedelo odpovedať. Viac ako polovica (55,9 percenta) opýtaných teda súhlasila s tým, aby mal ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou, možnosť na svoju žiadosť ukončiť svoj život za asistencie lekára.

Z hľadiska vzťahu respondentov k viere celkovo so zavedením možnosti eutanázie súhlasilo 33 percent hlboko veriacich, 55 percent veriacich, 57 percent nerozhodnutých, 69 percent nábožensky nezaložených a 72 percent ateistov.

2014-09-06 16:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia