Svet prehráva boj s ebolou: Najnovšou obeťou je tehotná žena!

Ebola má čoraz viac obetí.
Zdroj: SITA
2014-08-28 18:00:00

Prvým prípadom úmrtia na horúčku ebola v Konžskej demokratickej republike (KDR) sa stala tehotná žena, ktorá porciovala mäso zo zvieraťa uloveného v buši svojím manželom. Informovala o tom dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

U ženy z dediny Ikanamongo v provincii Équateur sa prejavili príznaky choroby, ktoré však na súkromnej klinike v obci Isaka, kde ju hospitalizovali, neidentifikovali ako ebolu. Žena zomrela 11. augusta.

"Miestne zvyky a obrady spojené so smrťou zapríčinili, že do styku s nebezpečným vírusom prišlo viacero zdravotníkov, u ktorých sa v priebehu nasledujúceho týždňa prejavili podobné príznaky," píše sa v správe WHO.

Medzi 28. júlom a 18. augustom sa podľa WHO v okolí kliniky objavilo celkovo 24 prípadov podozrenia na ebolu, pričom 13 ľudí už chorobe podľahlo. Chorobe údajne podľahli všetci členovia zdravotníckeho personálu, ktorí došli s infikovanou ženou do styku, vrátane lekára, dvoch zdravotných sestier, hygienika a nemocničného zriadenca.

Ďalšie úmrtia na ebolu boli zaznamenané medzi príbuznými, ktorí sa o ženu starali, osobami, ktoré boli v kontakte so zamestnancami kliniky, ako aj osobami, ktoré počas pohrebu zosnulej manipulovali s jej telom. Ďalších 11 chorých sa podrobuje liečbe v izolačných centrách.

Zomrel tretí lekár

Tretí lekár zomrel v Sierre Leone na ebolu a jeho úmrtie je prehrou v boji západoafrickej krajiny proti vírusovej chorobe. Informoval o tom vysokopostavený poradca sierraleonského prezidenta Ibrahim Ben Kargbo.

Podľa slov poradcu chorobe podľahol doktor Sahr Rogers, ktorý pracoval na klinike v meste Kenema na východe krajiny, keď sa vírusom nakazil.

Správa o jej smrti prišla v čase, keď senegalského epidemiológa pracujúceho v Sierre Leone evakuovali do Nemecka, kde podstúpi liečbu eboly. Senegalský odborník robil v Sierre Leone pozorovania pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), napísala tlačová agentúra AP.

Má na svedomí už vyše 1500 životov

Prípady eboly sa doteraz vyskytli v Libérii, Sierre Leone, Guinei, Nigérii a Konžskej demokratickej republike (KDR). Podľa dnes zverejnených údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) si epidémia tohto nákazlivého ochorenia vyžiadala od februára už viac ako 1552 obetí, počet infikovaných osôb dosiahol číslo 3069.

Viac ako 40 percent z celkového počtu prípadov sa vyskytlo v uplynulých 21 dňoch, sústredené sú však len do niekoľkých lokalít. Prípady eboly zaznamenané v KDR nie sú zahrnuté do najnovších údajov, pretože ich má na svedomí iný kmeň vírusu.

Priemerná miera úmrtnosti na ebolu je 52 percent. Pohybuje sa od 42 percent v Sierre Leone do 66 percent v Guinei. Väčšina prípadov infikovania vírusom eboly je sústredená v guinejskom regióne Gueckedou, kde sa vyskytlo 62 percent všetkých prípadov hlásených od vlaňajšieho decembra. Ďalšími ohniskami súčasnej epidémie sú okres Lofa v Libérii a mestá Kenema a Kailahun v Sierre Leone.

Chcú mať prehľad o Čechoch

České ministerstvo zdravotníctva bude spolu s hlavným hygienikom chcieť od českých úradov zoznamy osôb, ktoré sa zdržiavajú v krajinách, kde sa objavili prípady eboly. Bude žiadať nielen zoznamy Čechov, ale aj zahraničných študentov, ktorí by sa mali v dohľadnom čase vrátiť do ČR.

"Budeme sledovať a požadovať od niektorých rezortov údaje o počtoch českých občanov, ktorí pracujú v postihnutých krajinách, ďalej budeme potrebovať údaje o zahraničných študentoch, ktorí sa budú v dohľadnom čase vracať do Česka a pochádzajú z danej krajiny," spresnil hlavný hygienik Vladimír Valenta a dodal, že údaje chce mať okamžite.

Po rokovaní Ústrednej epidemiologickej komisie sa k záležitosti vyjadril aj minister zdravotníctva Svatopluk Němeček (ČSSD). Uviedol, že podľa hlavného hygienika Valentu nie je Česká republika schopná sama dopraviť prípadných českých pacientov do vlasti. Prípadná repatriácia by sa teda mala koordinovať na úrovni Európskej únie. Prevoz pacientov si vyžaduje špeciálne podtlakové boxy, dodal minister.

Dve lôžka intenzívnej starostlivosti sú pre pacientov s ebolou k dispozícii v Nemocnici Na Bulovke, ďalších osem lôžok dokáže poskytnúť do troch dní armáda vo svojom stredisku v Těchoníne.

2014-08-28 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia