Neuveriteľné, čo ponúka Japonsko na liečbu eboly: Liek proti chrípke!

Japonsko ponúka na liečbu eboly svoj liek proti chrípke.
Zdroj: SITA
2014-08-25 19:30:00

Japonsko vyjadrilo pripravenosť poskytnúť svoj vlastný liek proti chrípke ako možný prostriedok na boj proti epidémii eboly, ktorá sa rapídne šíri po západnej Afrike. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga vyhlásil, že Japonsko môže ponúknuť prípravok proti chrípke s názvom flavipiravir kedykoľvek na požiadanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Liek vyvinutý spoločnosťou Toyama Chemical - dcérskou spoločnosťou koncernu Fujifilm - schválilo japonské ministerstvo zdravotníctva v marci tohto roka.

Spoločnosť Fujifilm spresnila, že disponuje týmto liekom pre viac než 20.000 pacientov a rokuje s americkým Úradom na kontrolu potravín a liečiv (FDA) o klinickom testovaní tohto lieku v súvislosti s liečbou eboly.

Ebola už aj v Konžskej demokratickej republike

Vírus ebola sa rozšíril už aj na územie Konžskej demokratickej republiky, potvrdil minister zdravotníctva KDR Félix Kabange Numbi. Dodal, že vírus detekovali v provincii Equateur na severozápade krajiny.

Minister spresnil, že analýzam boli podrobené vzorky odobraté ôsmim ľuďom s príznakmi hemoragickej horúčky, podobnými nákazlivému ochoreniu vyvolávanému vírusom ebola, pričom v dvoch prípadoch sa potvrdilo, že ide o ebolu. Kabange vo vysielaní štátnej televízie dodal, že vzorky budú podrobené ešte ďalším, detailnejším testom.

Ako informovali francúzske internetové servery, Kabange tak oficiálne oznámil, že od zistenia vírusu ebola v krajine v roku 1976 (vtedy sa KDR ešte volala Zair) ide o siedmu epidémiu na území KDR. Spresnil, že ohnisko epidémie leží v oblasti Jera vzdialenej viac ako 1200 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Kinshasa.

Minister súčasne dodal, že epidémia v KDR nemá žiadnu súvislosť s šírením eboly, ktoré sužuje iné krajiny západnej Afriky. Vysvetlil, že v prvom z testov s pozitívnym výsledkom sa zistilo, že ide o sudánsky kmeň vírusového ochorenia, zatiaľ čo v druhej odobratej vzorke sa našla "zmes" sudánskeho a zairského kmeňa vírusového ochorenia.

Záhadnej horúčke v provincii Equateur, označovanej za hemoragickú gastroenteritídu, podľahli v uplynulých týždňoch desiatky ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však uviedla, že nejde o ebolu. Hovorca WHO dnes medzičasom uviedol, že medzinárodná organizácia nemôže potvrdiť dnes v KDR oznámené výsledky testov, pretože ich vykonali konžské úrady.

Vyžiadala si najmenej 1427 životov

Epidémia eboly v krajinách západnej Afriky si od februára vyžiadala už najmenej 1427 ľudských životov. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Ebola bola laboratórne potvrdená alebo na ňu existuje podozrenie u 2615 osôb, pričom od ostatnej bilancie, zahŕňajúcej obdobie do 18. augusta, zaznamenala WHO v Guinei, Libérii, Nigérii a Sierre Leone 77 nových prípadov úmrtia na toto ochorenie.

Najviac nových prípadov úmrtí sa vyskytlo v Libérii, kde celkovo zaznamenali už najmenej 576 obetí. Ďalšími krajinami s rozsiahlym výskytom eboly sú Guinea a Sierra Leone, pričom šírenie ochorenia hlásia aj úrady v Nigérii, píše agentúra Reuters.

Viaceré zahraničné aerolínie a lodné spoločnosti v súvislosti s epidémiou pozastavili prepravu osôb a tovaru do hlavných miest Libérie, Sierry Leone a Guiney.

Ebola spôsobuje silné krvácanie a úmrtnosť na ňu môže byť až 90-percentná. Prenáša sa kontaktom s krvou a inými telesnými tekutinami infikovaného človeka.

V Maďarsku pripravujú preventívne opatrenia

Maďarské univerzity v Debrecíne, Segedíne a Pécsi pripravujú opatrenia pre prípad výskytu eboly, pretože čoskoro prídu študenti z Afriky, píše vydanie maďarského denníka Népszabadság.

V Debrecíne očakávajú na otvorenie školského roka vyše 300 afrických študentov, ktorým poslali dotazníky a vyhlásenia, ktoré musia vyplniť a potvrdiť.

V Segedíne bude študovať 120 Nigérijčanov; tam pripravili na možnosť výskytu eboly lekára, ktorý má na starosti zahraničných študentov.

V Pécsi každý rok musia všetci študenti absolvovať zdravotné vyšetrenie, povedal denníku dekan tamojšej lekárskej fakulty Ferenc Bari.

Podľa odborníkov je prípad výskytu eboly v Maďarsku veľmi nepravdepodobný, uzatvára Népszabadság.

Za skrývanie chorých ľudí do väzenia

Africký štát Sierra Leone schválil zákon, na základe ktorého hrozí väzenie každému, kto bude skrývať  pacienta zasiahnutého vírusom eboly. Informovala o tom agentúra AP, ktorá upozornila, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) práve táto prax prispela k veľkému podhodnoteniu počtu nakazených počas súčasnej epidémie eboly v západnej Afrike.

Zákon, ktorý bol Sierrou Leone prijatý v piatok, zavádza tresty väzenia do dvoch rokov, spresnil poslanec Ansumana Jaiah Kaikai. Nový zákon musí ešte odobriť prezident.

Podľa Kaikaia prijatie nového zákona bolo nevyhnutné a jeho cieľom je primať obyvateľstvo k spolupráci s vládnymi úradníkmi: niektorí občania totiž úradom bránia v ich boji s ebolou i v budovaní izolačných centier v postihnutých lokalitách.

2014-08-25 19:30:00  |  Foto: SITA  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia