Do boja proti ebole: WHO má strategický plán, ako na ňu!

Deti obklopujú človeka, ktorý padol pri chôdzi na zem, podozrivý z nakazenia vírusom Ebola v meste Monrovia.
Zdroj: SITA
2014-08-22 19:00:00

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes informovala, že vypracovala návrh strategického plánu boja s ebolou v Západnej Afrike pre najbližších šesť až deväť mesiacov.

"WHO pracuje na cestnej mape boja s ebolou, ide o skutočne funkčný postup, ako s ňou bojovať," povedala dnes v Ženeve hovorkyňa WHO Fadela Chaibová.

Podľa jej slov, ktoré citovala agentúra Reuters, uvedený dokument "vytyčuje stratégiu pre WHO a jej zdravotníckych partnerov na najbližších šesť až deväť mesiacov".

Na otázku, či uvedený časový rámec znamená, že WHO očakáva pokračovanie epidémie eboly, ktorá vyčíňa v Guinee, Libérii a Sierra Leone, až do roku 2015, odpovedala: "Úprimne, nik nevie, kedy sa táto epidémia eboly skončí."

Epidémiu v krajine vyhlásia za skončenú až po uplynutí dvoch inkubačných období, teda 42 dní bez výskytu jediného potvrdeného prípadu eboly, povedala. 

Vírus eboly zabil tento rok v Západnej Afrike už najmenej 1350 ľudí, štvrtou krajinou s potvrdenými obeťami sa stala Nigéria - na ebolu zomrelo päť Nigérijčanov. V regióne bolo hlásených 2473 podozrivých alebo potvrdených prípadov. Z južnej Afriky neboli zatiaľ hlásené žiadne prípady eboly.

Početné africké krajiny už obmedzili cestovanie vo vzduchu, po súši aj na vode do postihnutých krajín, čo má výrazný dopad na ekonomiku a zabezpečenie potravín. Informoval o tom Svetový potravinový program (WFP), organizácia OSN so sídlom v Ríme.

WHO čelila kritike, okrem iného aj zo strany Lekárov bez hraníc, že robí príliš málo a príliš neskoro pre boj s infekčným ochorením.

Ebola spôsobuje silné krvácanie a úmrtnosť na ňu môže byť až 90-percentná. Prenáša sa kontaktom s krvou a inými telesnými tekutinami infikovaného človeka.

Nigéria potvrdila dva nové prípady eboly

Nigéria potvrdila dva nové prípady eboly. Obaja pacienti sa vírusovou chorobou nakazili od ľudí, ktorí boli v priamom kontakte s Libérijčanom, ktorý prvý priniesol ebolu do nigérijského mesta Lagos. Informoval o tom dnes minister zdravotníctva Onyebuchi Chukwu na tlačovej konferencii.

Celkový počet zaznamenaných prípadov nebezpečnej eboly v najľudnatejšej africkej krajine je teraz 14, dodal podľa agentúry Reuters minister. Nigéria má okolo 131,5 milióna obyvateľov.

Dostala sa ebola už aj do Írska?

Írske zdravotnícke úrady preverujú podozrenie na ebolu u muža, ktorý zomrel na severe krajiny krátko po návrate z oblasti západnej Afriky, zasiahnutej epidémiou tohto ochorenia. Informovali o tom noviny Irish Times.

"Krvné vzorky boli zaslané do laboratória, aby sa potvrdilo, či bola táto osoba nakazená vírusovým ochorením ebola alebo nie," uvádza sa v dnešnom vyhlásení írskeho Úradu pre zdravotné služby (HSE).

Totožnosť preverovanej osoby nebola zverejnená. HSE však vo svojom vyhlásení zdôraznil, že riziko akejkoľvek nákazy súvisiacej s prípadom je "mimoriadne malé". Ak by skutočne išlo o ebolu, ohrození by boli len ľudia, ktorí prišli do veľmi blízkeho osobného kontaktu s chorým mužom alebo jeho telesnými tekutinami.

Podľa novín Irish Times sa podozrenie týka muža z grófstva Donegal na severe Írska, ktorý donedávna pracoval v Sierre Leone, kde sa nakazilo ebolou viacero jeho kolegov.

Našli ho mŕtveho v noci nadnes a následne previezli do štátnej nemocnice v meste Letterkenny. Po zistení okolností prípadu boli prijaté zodpovedajúce izolačné opatrenia.

Telesné pozostatky zosnulého zostanú v oddelenej časti márnice minimálne do piatka večera, keď sa očakávajú výsledky testov, uviedla agentúra Reuters.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predtým oznámila, že začiatkom septembra usporiada rozhovory v Ženeve. Ich témou bude bezpečnosť a účinnosť experimentálnych liekov a vakcín voči ebole, ako aj možnosti, ako zrýchliť ich testovanie a zvýšiť produkciu.

Senegal zatvoril hranice s Guineou

Senegal sa stal najnovšou africkou krajinou, ktorá kvôli výskytu vírusového ochorenia ebola obmedzila cestovanie a zatvorila hranice do susednej Guiney. Informovala o tom dnes Senegalská tlačová agentúra.

"Toto opatrenie sa týka aj vzdušných a námorných hraníc - lietadiel a lodí prichádzajúcich z Guiney, Sierry Leone a Libérie," povedal minister vnútra Abdoulaye Daouda Diallo, ktorého citovala agentúra DPA.

Bezpečnostné a ozbrojené sily budú "nekompromisne" dohliadať na to, aby sa príkaz dodržiaval, uviedol senegalský minister.

Početné africké krajiny v regióne už obmedzili cestovanie vo vzduchu, po súši aj na vode, čo má výrazný dopad na ekonomiku a zabezpečenie potravín. Informoval o tom Svetový potravinový program (WFP), organizácia OSN so sídlom v Ríme.

Rozhodnutie senegalskej vlády nasledovalo krátko po tom, čo aj kabinet Juhoafrickej republiky (JAR) vydal zákaz cestovania pre ľudí, ktorí nie sú občanmi JAR a prichádzajú z krajín zasiahnutých epidémiou eboly.

Juhoafričania prichádzajúci z Guiney, Libérie, Sierry Leone alebo Nigérie budú v prípade potreby podrobení vypočúvaniu a lekárskej prehliadke, uviedol minister zdravotníctva JAR Aaron Motsoaledi.

Ebola spôsobuje silné krvácanie a úmrtnosť na ňu môže byť až 90-percentná. Prenáša sa kontaktom s krvou a inými telesnými tekutinami infikovaného človeka.

Američanov nakazených ebolou prepustili z nemocnice

Americkú misionárku Nancy Writebolovú prepustili z nemocnice v Atlante, kde sa úspešne vyliečila zo smrtiacej horúčky ebola. Oznámila to misijná organizácia SIM, pre ktorú pracovala.

Writebolovej po takmer troch týždňoch ukončili hospitalizáciu na Emoryho univerzitnej nemocnici v Atlante v štáte Georgia v utorok 19. augusta. Misionárka, ktorá je stále fyzicky značne oslabená, následne odišla spoločne s manželom, aby pokračovala v zotavovaní v bližšie nešpecifikovanej lokalite.

Len niekoľko hodín pred správou o vyliečení Writebolovej bola zverejnená informácia o tom, že z rovnakého uzavretého infekčného oddelenia atlantskej nemocnice dnes prepustia aj lekára Kenta Brantlyho, pracovníka kresťanskej humanitárnej organizácie Samaritan's Purse. K tomu neskôr skutočne došlo.

"Budem navždy vďačný Bohu, že ušetril môj život... Dnes je zázračný deň. Mám veľkú radosť z toho, že som nažive, že som zdravý a že sa vrátim ku svojej rodine," povedal Brantly novinárom pred odchodom z nemocnice.

Vyjadril tiež nádej, že jeho prípad pomôže upriamiť pozornosť na súčasnú zdravotnú situáciu v západnej Afrike.

Atlantskí lekári zdôraznili, že prepustenie pacientov nepredstavuje žiadne zdravotné riziko, keďže laboratórne testy u nich vylúčili prítomnosť eboly. Špecialisti očakávajú, že sa z následkov ochorenia úplne zotavia.

Obaja Američania sa nakazili ebolou počas pôsobenia na misijnej klinike v západoafrickej Libérii, po čom ich letecky previezli do Spojených štátov. Tam im lekári nasadili nedostatkový experimentálny liek ZMapp, na ktorí obaja veľmi dobre zareagovali.

2014-08-22 19:00:00  |  Foto: SITA  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia