Nádej pre nakazených? Kanada venuje Afrike dávky vlastnej vakcíny proti ebole!

Ebola straší celý svet, zdravotní pracovníci bojujú s chorobou ako len môžu!
Zdroj: SITA
2014-08-13 16:30:00

Kanada daruje malé množstvo experimentálnej očkovacej látky proti ebole, vyvinutej vo vládnom laboratóriu, Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) na využitie v Afrike. Informovala o tom v utorok kanadská ministerka zdravotníctva Rona Ambroseová.

Rozhodnutie venovať vakcínu nasledovalo po tom, čo WHO v utorok oznámila, že použiť lieky netestované na ľuďoch je etické.

Kanadská vláda venuje 800 až 1000 dávok vakcíny, pričom konečný počet závisí od toho, koľko dávok si Kanada ponechá na výskum a klinické testy. Vláda si tiež ponechá malé zásoby pre prípad, že budú potrebné doma. Ministerka zdravotníctva Ambroseová dodala, že vakcínu ponúkla Dr. Margaret Chanovej, generálnej riaditeľke WHO.

Spojené štáty takisto pracujú na vakcíne a WHO aj zainteresované vlády už diskutujú o jej prípadnom využití v Afrike. Tlačovej agentúre Reuters to v utorok už skôr povedal predstaviteľ kanadskej vlády Dr. Greg Taylor, ktorý je zástupcom šéfa Úradu verejného zdravotníctva.

Kanada má iba približne 1500 dávok vakcíny, ktorú vyvinula pred pár rokmi, a potrebuje štyri až šesť mesiacov na to, aby vyrobila veľké množstvo tejto vakcíny. Očkovacia látka kanadskej vlády je iná než experimentálny liek, ktorý vyvinula kanadská farmaceutická spoločnosť Tekmira Pharmaceuticals.

Súčasná epidémia eboly je najväčšia a najhoršia, aká bola na svete zaznamenaná. Nebezpečné vírusové ochorenie postihlo západoafrické krajiny ako Guinea, Sierra Leone, Libéria a tiež Nigéria. Zatiaľ mu podľahlo 1013 ľudí.

Kanadská vakcína účinkuje u zvierat, ale ešte nikdy ju netestovali na ľuďoch, informoval Taylor. Prvé dávky očkovacej látky v Afrike budú zrejme určené zdravotníkom, dodal Taylor.

Nigéria chce experimentálny liek

Nigéria požiadala dnes Spojené štáty o dodanie experimentálneho lieku voči horúčke ebola. Žiadosť prichádza po tom, ako v Nigérii zomrel tretí pacient nakazený týmto ochorením.

"Nigérijská vláda sa obrátila na americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) so žiadosťou o neschválený liek na ebolu ZMapp na liečbu postihnutých osôb v Nigérii," uviedol nigérijský minister informácií Labaran Maku.

Tlačová agentúra DPA píše, že Washington zatiaľ na nigérijskú žiadosť nereagoval a vôbec nie je jasné, či jej bude môcť vyhovieť. Americký výrobca preparátu dnes totiž oznámil, že jeho limitované zásoby sú už vyčerpané. O dodávky lieku predtým požiadala Libéria.

Prípravok ZMapp už dostali dvaja infikovaní humanitárni pracovníci z USA, u ktorých údajne po jeho aplikácií došlo k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu.

Vzhľadom na závažnosť súčasnej, doposiaľ najhoršej zaznamenanej epidémie eboly dali experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v utorok po rokovaniach s medicínskymi etikmi zelenú aplikovaniu experimentálnych preparátov v prípade pacientov infikovaných vírusom eboly.

2014-08-13 16:30:00  |  Foto: SITA  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia