Prírodný zázrak, ktorý prinavráti ľuďom zdravie: Dokáže oveľa viac!

Kyselinu hyalurónovú poznáme ako liek preto vráskam, no má ďaleko širšie použitie!
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-03 16:00:00

Pri výraze kyselina hyalurónová (HA) si predstavíme najmä injekčné výplne vrások, modeláciu dekoltu či lícnych kostí. Jej využitie pre krásu by však bolo príliš málo. HA dokáže oveľa viac než len to, že omladzuje a vypína pokožku.

Kyselina hyalurónová je doslova prírodný zázrak, ktorý poznajú všetky odvetvia medicíny a vedci stále prichádzajú na nové spôsoby, ako z nej získať úžitok a prinavrátiť ľuďom zdravie. Od prvej polovice 20.storočia do súčasnosti sa uplatnila v 2 000 patentoch, o jej využití bolo napísaných 20 000 vedeckých článkov. Kyselina hyalurónová dnes figuruje v tkanivovom inžinierstve, zaoberajú sa ňou výskumy v oblasti hojenia rán, starnutia pokožky, aj cielenej distribúcie a riadeného uvoľňovania liečiv.

Kde sa nachádza?

Pre svoje jedinečné vlastnosti sa kyselina hyalurónová využíva v liečení mnohých chorôb a telesných porúch. Nie je to totiž žiadna umelá zlúčenina vyvinutá v laboratóriu, je to telu vlastná látka. V ľudskom organizme sa vyskytuje prirodzene, rovnako ako aj v tele zvierat a niektorých baktérií. Je to číra, priehľadná láka (hyalos v gréčtine znamená sklo).

V našom organizme sa celkovo nachádza asi 15 gramov kyseliny hyalurónovej v podobe viskózneho gélu. Vo vysokých koncentráciách je obsiahnutá v niektorých mäkkých spojivových tkanivách, koži, pupočnej šnúre, kĺbovej tekutine a sklovci. Významné množstvo HA sa nachádza v pľúcach, obličkách, mozgu a svaloch.

Má hydratačné účinky

Kyselina hyalurónová funguje v medzibunkových priestoroch ako špongia.  Vzhľadom na svoje fyzikálno-chemické vlastnosti má silnú hydratačnú schopnosť. Ak sa nenaviaže na iné molekuly, viaže vodu a získava gélovitú konzistenciu, správa sa ako hubka. Je schopná vodu absorbovať, udržať a uvoľnovať podľa potrieb organizmu. Je dokonalou zásobárňou tekutiny- pri maximálnej hydratácii dokáže molekula HA zväčšiť svoj objem až tisíckrát.

Je spotrebovaná takmer okamžite

Problémom je jej krátka životnosť. V krvi sa rozpadá počas 2-5 minút, v koži počas 12 hodín a 1-3 týždne v chrupavke. Takmer dve tretiny HA, ktorú naše telo vyprodukuje, sú v organizme spotrebované takmer okamžite a jej produkcia v tele klesá rastúcim vekom. Zdrojom kyseliny hyaluronovej v strave je koreňová zelenina, červené víno, sójové bôby. Obsahujú ju tiež hrebene kohútov a sliepok.  

Koža

Až 55 percent HA sa nachádza práve v pokožke. Vyhladzuje ju, zmäkčuje, má antioxidačné a protizápalové účinky. Pomáha hojiť rany, má protizápalové účinky a minimalizuje tvorbu jaziev. (Využíva sa napríklad vo výplniach vrások, krémoch na vyhladzovanie jaziev a v prípravkoch na hojenie rôznych chronických a úrazových rán) 

Sliznica dýchacích ciest

HA je prirodzenou súčasťou sliznice nosa. V dýchacích cestách udržiava vlhké prostredie, znižuje opuch a mierni zápal. (Používa sa v rôznych prípravkoch pri chronickej nádche, závislosti od nosových kvapiek, pri alergii)

Sliznica dolných močových ciest

HA obnovuje ochrannú GAG vrstvu pokrývajúcu epitel močového mechúra, chráni pred infekciami a zmierňuje ich priebeh. (Existuje vo forme kapsúl ako podpora správnej výživy buniek močového mechúra a tiež ako liek v roztoku pri chronických infekciách mechúra)

Vaginálna sliznica

HA zlepšuje lubrikáciu, hydratáciu, hojenie sliznice, zabraňuje jej vysúšaniu a  stenčovaniu, bráni infekciám. (Obsahujú ju vaginálne čapíky používané pri kvasinkových či bakteriálnych infekciách, suchosti pošvy spôsobenej nedostatkom estrogénov a na rýchlejšie zahojenie poranení po operáciách alebo pôrode) 

Tkanivá dýchacích ciest

HA obnovuje fyziologickú štruktúru tkanív, zlepšuje ich hojenie, zmierňuje kŕčovité sťahy priedušiek (Vyskytuje sa napríklad v prípravkoch na zmierňovanie zápalu, zlepšenie obranyschopnosti dýchacích ciest a uľahčenie vykašliavania)

Synoviálna tekutina kĺbov

HA zlepšuje viskoelastické vlastnosti kĺbovej tekutiny . (Je súčasťou prípravkov na liečbu osteartrózy)

Sklovec oka

HA bráni vysychaniu očí  a zhoršovaniu zraku. (Nájdeme ju v umelých slzách)

Fotogaléria

2014-06-03 16:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia