Urológovia skúšali laparoskopický trenažér: Použili na to kuracie krídelká

Tréning na robotickom trenažéri.
Zdroj: FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica
2014-05-11 16:00:00

Jedinečný Roboticko – laparoskopický workshop sa konal 5. a 6. mája 2014 vo FNsP F.D. Roosevelta pod organizačnou taktovkou Urologickej kliniky a Slovenskej urologickej spoločnosti. Operáciu nádoru prostaty asistovanú robotom sledovalo v priamom prenose viac ako 30 urológov z Čiech a Slovenska, ktorí tak mali možnosť porovnávať odstránenie prostaty asistované robotom s klasickou otvorenou operačnou metódou.

„Keď to už niekto vie, vyzerá to jednoducho,“ s humorom konštatoval vedúci robotického centra MUDr. Vladimír Baláž, PhD., ktorý prítomným lekárom prebiehajúci zákrok komentoval.

Okrem roboticky asistovanej prostatektómie bola na programe workshopu aj resekcia nádorom postihnutej obličky a roboticky asistovaná pyeloplastika. Na záver lekári absolvovali tréning na robotickom a laparoskopickom trenažéri. Pikoškou je, že manipuláciu s laparoskopickým trenažérom trénovali účastníci workshopu na kuracích krídelkách.

Nová operačná metóda

Roboticky asistovaná chirurgia je na Slovensku pomerne nová operačná metóda a zatiaľ s ňou majú lekári málo praktických skúsenosti. Práve rozšírenie  vedomostí o jej výhodách a získanie skúseností bolo cieľom organizátorov pri uskutoční workshopu.

Svoje dojmy z podujatia zhrnul jeden z účastníkov  slovami: „Takto sa naučíme oveľa viac ako čítaním v knihách.“

Výhody roboticky asistovanej chirurgie

Vo svete je inštalovaných viac ako 2500 robotických systémov a roboticky asistovaná chirurgia predstavuje vyšší stupeň chirurgickej liečby. Dokonalá mikromechanika nástrojov umožňuje operovať aj v ťažko dostupných oblastiach, kde by klasický operačný zákrok predstavoval pre pacienta vyššie riziko a dokáže tak ušetriť okolité tkanivá a cievy.  Pacientovi po zákroku zostanú len štyri malé vpichy, ktoré urobili ramená robota. Ramená ovláda operatér, ktorý vidí operačné pole v 3 D zobrazení na ovládacej konzole. Ďalšími nezanedbateľnými výhodami sú minimálne straty krvi a riziko infekcií, kratšia doba rekonvalescencie aj pobyt v nemocnici.

Slovenským pacientom je k dispozícii zatiaľ jeden robotický systém. Od roku 2011 s jeho pomocou operujú vo FNsP F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Používajú ho pri chirurgickej liečbe niektorých onkologických ochorení v urológii a gynekológii, pred mesiacom rozšírila nemocnica jeho využitie aj v transplantačnej chirurgii.

2014-05-11 16:00:00  |  Foto: FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia