Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nové epidémie žltačky na Slovensku: Koľko pacientov ochorelo?

V tomto roku vzniklo na Slovensku šesť epidémií žltačky. (Ilustračná fotografia)
V tomto roku vzniklo na Slovensku šesť epidémií žltačky. (Ilustračná fotografia) (Zdroj: photl.com)

Na Slovensku sa v tomto roku zaznamenalo šesť nových epidémií žltačky, zároveň doznievali následky štyroch minuloročných. Posledná epidémia vypukla v Handlovej. "V roku 2014 ochorelo v SR v nových epidémiách spolu 40 osôb. V roku 2013 ochorelo 143 osôb," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.


Kde sa najviac vyskytujú?

Najväčšia epidémia bola v okrese Bardejov, v rámci ktorej ochorelo 48 ľudí.

"Epidémie vírusovej hepatitídy typu A sa vyskytujú každoročne prevažne v okresoch a obciach východného Slovenska, najmä medzi marginalizovanými skupinami obyvateľstva, ktoré žijú v zlých hygienických podmienkach s absenciou základných hygienických návykov. V týchto skupinách obyvateľstva dochádza veľmi ľahko k prenosu žltačky najmä u detí predškolského a mladšieho školského veku," uviedla Skalická.

Preventívne opatrenia

Žltačka však nie je problémom iba v oblastiach s nízkym hygienickým štandardom. Týmto infekčným ochorením sa možno nakaziť aj napriek dodržiavaniu hygienických štandardov. Aj z uvedeného dôvodu odborníci odporúčajú predchádzať nákaze očkovaním. Očkovanie osôb, ktoré boli v priamom kontakte s chorým, sa hradí zo zdravotného poistenia.

"Vírusová hepatitída typu A, nazývaná tiež „choroba špinavých rúk“, je najčastejší a zároveň vo svete najviac rozšírený typ hepatitídy. Najdôležitejšie preventívne opatrenie je dodržiavať zásady osobnej hygieny, najmä umývanie rúk po použití toalety, pred jedlom, ďalej používať zdravotne vyhovujúcu pitnú vodu," zhrnula Skalická.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9