Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dlh v zdravotníctve sa poriadne vyšplhal: Zvýšil sa až o 100 miliónov!

Zdravotníctvo dlží milióny peňazí!
Zdravotníctvo dlží milióny peňazí! (Zdroj: profimedia.sk)

Dlh v zdravotníctve na Slovensku na konci minulého roka stúpol na 318,9 milióna eur. Medziročne sa tak záväzky po lehote splatnosti na úrovni istiny zvýšili o 105,6 milióna eur. Vyplýva to zo správy o vývoji dlhu z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre vládu.


Pod nárast sa podpísali štátne zdravotnícke zariadenia, ktorých dlh vlani dosiahol 246,8 milióna eur oproti 141,7 milióna eur v roku 2012. Zariadenia delimitované na obce či VÚC a transformované na neziskové organizácie mali nesplatené záväzky vo výške 72,1 milióna eur. Medziročne vzrástli o 0,7 milióna eur.

Čo môže za nárast dlhu?

Ministerstvo pripisuje vyše 100-miliónový nárast zmene metodiky vzhľadom za zavedenie európskej smernice o boji proti oneskoreným platbám.

"Lehota splatnosti pre zdravotnícke zariadenia je najviac 60 dní, čo znamená, že záväzky v lehote splatnosti sa dynamickejšie presúvajú do kategórie záväzkov po lehote splatnosti," uviedla šéfka komunikačného oddelenia rezortu Zuzana Čižmáriková.

Ministerstvo preto poukazuje na údaje o celkových záväzkoch.

"Za obdobie január - december 2012 boli novo vygenerované záväzky na úrovni istiny v objeme 82,1 milióna eur, zatiaľ čo v období január - december 2013 to bolo na úrovni 80,3 milióna eur. Z hľadiska vývoja záväzkov v lehote splatnosti je viditeľný medziročný pokles záväzkov u zdravotníckych zariadení v pôsobnosti MZ SR oproti roku 2012 o 21,31 milióna eur," uviedla Čižmáriková.

Čomu čelia nemocnice?

Ako sa konštatuje v správe, všeobecným problémom je fakt, že náklady nemocníc nie sú v dostatočnej miere pokryté výnosmi od zdravotných poisťovní. Nemocnice tiež čelia skrytému dlhu vo forme nevyhovujúcej infraštruktúry, keďže investície do tejto oblasti sú z dlhodobého hľadiska poddimenzované.

"Situáciu by zlepšila vyššia miera dofinancovania sektora zdravotníctva," píše sa v materiáli.

Znížila sa kumulovaná strata

Na zlepšenie zadlženia fakultných a univerzitných nemocníc sa podľa ministerstva realizujú systémové opatrenia v oblasti finančného riadenia, optimalizácie prevádzkových procesov, nákupov, ako aj personalistiky a liekov.

"V roku 2013 sa podarilo dosiahnuť výrazné zníženie kumulovanej straty 13 fakultných a univerzitných nemocníc o 49 miliónov eur. Strata nemocníc za rok 2012 dosiahla 116 miliónov, strata za rok 2013 bola vo výške 67 miliónov eur," približuje správa.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9