Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

WHO varuje: Onedlho nás zabijú aj ľahšie zranenia a bežné infekcie!

Baktérie rezistentné na antibiotiká!
Baktérie rezistentné na antibiotiká! (Zdroj: photl.com)

Baktérie rezistentné na antibiotiká sa už rozšírili po celom svete, takže v budúcnosti by aj bežné infekcie a ľahšie zranenia mohli mať smrteľné následky. Uvádza sa v správe, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Správa je výsledkom prvého celosvetového prieskumu problému rezistencie antibiotík. Jej závery podľa expertov WHO poukazujú na naliehavú potrebu vývoja nových druhov antibiotík.

Na ktoré baktérie nepôsobia lieky?

Autori správy zaznamenali obzvlášť vysoký výskyt rezistentných mikroorganizmov Escherichia coli, ktoré môžu vyvolať vážne ochorenia vrátane meningitídy a kožných, krvných a obličkových infekcií. V mnohých krajinách je liečba chorôb spôsobených touto baktériou neúspešná u viac ako polovice pacientov. 

Častá odolnosť voči antibiotikám bola zaznamenaná aj u baktérii, ktoré bežne vyvolávajú zápaly pľúc a kvapavku. 

Pokiaľ nebudú prijaté okamžité opatrenia, "svet mieri do postantibiotickej éry, v ktorej bežné infencie a ľahké zranenia, ktoré boli počas desaťročí liečiteľné, budú môcť opäť zabíjať," uviedol jeden zo zástupcov generálneho riaditeľa WHO Keidži Fukuda. 

Užívajte len lieky predpísané od lekára

Experti WHO v tejto súvislosti vyzývajú obyvateľov, aby užívali len antibiotiká, ktoré im predpísal lekár, nedávali ich iným osobám, vždy doužívali celú predpísanú dávku a "nedojedali" zvyšky dávnejšie predpísaných liekov. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9