Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Je život populácie ohrozený? Pozrite sa, čo to môže spôsobiť

Chráňte sa pred možnými nežiaducimi účinkami očkovania!
Chráňte sa pred možnými nežiaducimi účinkami očkovania! (Zdroj: photl.com)

Priemerná celoslovenská zaočkovanosť proti infekčným chorobám sa pohybuje na úrovni vyše 98 percent. Význam plošného očkovania pred nákazlivými smrteľnými chorobami podčiarkli odborníci na dnešnej tlačovej besede v Bratislave venovanej nadchádzajúcej kampani v rámci Európskeho imunizačného týždňa 2014 (EIW).


V tomto roku bude Slovenská republika už po ôsmy raz participovať na aktivitách týždňa EIW. Uskutoční sa od 22. do 26. apríla. Témou tohto ročníka EIW je podpora očkovania v jednotlivých vekových skupinách.

O akú kampaň ide?

EIW je kampaň, ktorú každoročne vyhlasuje európska úradovňa Svetovej zdravotníckej organizácie. Je zameraná na posilnenie významu a dôležitosti očkovania a zvýšenie zaočkovanosti v jednotlivých krajinách. Cieľom EIW je nárast zaočkovanosti, eliminácia vakcinačných dier, zlepšenie informovanosti o očkovaní proti nákazám, ktorým sa dá vďaka očkovaniu úspešne predchádzať a odpoveď na antivakcinačné aktivity, ktoré sú problémom všetkých krajín európskeho regiónu Svetovej zdravotníckej organizácie.

Očkovanie je najúčinnejšie

Ako uviedol na tlačovej besede hlavný hygienik SR Ivan Rovný, z opatrení, ktoré sú v oblasti verejného zdravia k dispozícii pri ochrane obyvateľstva proti infekčným ochoreniam, je očkovanie jednoznačne jedným z najúčinnejších. Široké uplatnenie očkovania viedlo k potlačeniu pravých kiahní a zbavilo Európu obrny.

"Napriek tomu je význam niektorých vakcín podceňovaný a ich využitie nie je dostatočné. Nedostatočná zaočkovanosť či dokonca odmietanie očkovania môže spôsobiť ohrozenie života a zdravia populácie. Je preto veľmi dôležité, aby predovšetkým rodičia zodpovedne pristupovali k možnosti očkovania svojich detí a overili si často nepotvrdené a mylne prezentované informácie o škodlivosti očkovania," zdôraznil Rovný.

Záujem o očkovanie je menší

Pravidelné povinné očkovanie detí v SR sa vykonáva proti desiatim infekciám, ako je napríklad záškrt, tetanus, čierny kašeľ či detská obrna. V uplynulom období bol zaznamenaný mierny, ani nie jednopercentný pokles záujmu o očkovanie. Odborníci to pripisujú na vrub aj negatívnej kampani antivakcinačných aktivistov, ktorí podceňujú veľké riziko smrteľných nákaz alebo infekčných ochorení s trvalými následkami pri súčasnom voľnom pohybe tovaru, služieb i osôb často z rizikových krajín sveta.

O aktivitách EIW

Aktivity EIW v SR sa realizujú pod záštitou hlavného hygienika SR a kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku. Ich koordinátorom je Úrad verejného zdravotníctva SR v spolupráci s Pracovnou skupinou pre imunizáciu a Slovenskou epidemiologickou a vakcinologickou spoločnosťou. Na realizácii aktivít EIW zameraných na zvýšenie povedomia o dôležitosti očkovania participujú všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR.

Na tlačovej besede význam preventívneho očkovania podčiarkli okrem hlavného hygienika SR aj generálny riaditeľ Sekcie zdravia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Mário Miklóši, riaditeľka Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku Darina Sedláková, hlavná odborníčka MZ SR pre epidemiológiu Henrieta Hudečková, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková a detská lekárka Marta Špániková.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9