Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Život a zdravie si ceníme čoraz viac: Pozrite sa, koľko nás stoja!

Zdravie si cením viac ako inokedy, poistné sumy sa zvyšujú.
Zdravie si cením viac ako inokedy, poistné sumy sa zvyšujú. (Zdroj: thinkstock.com)

Zatiaľ čo v rokoch 2002–2004 bola priemerná poistná suma pri najčastejšie uzatváranom poistení pre prípad smrti z akejkoľvek príčiny 4000 eur, v súčasnosti to je až 10.600 eur, čo predstavuje 2,65-násobný nárast. Pri smrti úrazom ide dokonca o 3,8-násobne vyššiu sumu.

Sumy stúpli trojnásobne

Tieto riziká patrili pred desaťročím medzi najčastejšie poisťované spolu s trvalými následkami, dobou nevyhnutného liečenia úrazu a dožitím. V súčasnosti si klienti uvedomujú potrebu poistenia aj pre prípady závažných ochorení, práceneschopnosti či invalidity. Sumy, na ktoré si Slováci cenia svoj život a zdravie, stúpli aj trojnásobne. Vyplýva to z porovnávania trendov v životnom poistení v súčasnosti a pred 10 rokmi, ktoré urobila poisťovňa Generali.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že za uvedené obdobie vzrástli poistné sumy pri najfrekventovanejších rizikách dvoj- až takmer štvornásobne.

Medzi najčastejšie poisťované riziká v súčasnosti patrí akákoľvek smrť, trvalé následky úrazu, závažné ochorenia a doba nevyhnutného liečenia úrazu.

Nárast pri závažných ochoreniach

Pri závažných ochoreniach vzrástla za posledných desať rokov poistná suma na priemer 10.200 eur, čo predstavuje dvojnásobný nárast. Pri trvalých následkoch eviduje Generali zvýšenie poistnej sumy o tretinu na cca 12.300 eur. Doposiaľ najvyššiu poistnú sumu, ktorú poisťovňa eviduje v životnom poistení, si klient nastavil pri riziku smrti. Ide o tzv. klesajúcu poistnú sumu vo výške 300.000 eur.

Nižšie poistné sumy u žien

Pri poistení pre prípad smrti je stále výrazný rozdiel medzi ženami a mužmi, a to až cca 3500 eur. Ženy sa poisťujú na nižšie poistné sumy ako muži aj pri iných rizikách. Súvisí to napríklad s tým, že žiadateľmi o úvery a živiteľmi rodín sú prevažne muži. Nižšie sumy pri poistení úrazov u žien zasa naznačujú, že sú opatrnejšie, úrazy ich nepostihujú tak často, a keď sa im niečo stane, menším úrazom nevenujú takú veľkú pozornosť ako muži.

Vstupný vek klientov sa nezmenil

Zaujímavosťou je, že od roku 2002 sa takmer nezmenil priemerný vstupný vek klientov, dlhodobo sa pohybuje okolo 32 rokov. Vyše 40 % poistených klientov je vo veku do 30 rokov. Priemerná poistná doba sa mierne predĺžila, a to na súčasných cca 22,6 roka.

Klienti čoraz častejšie uprednostňujú rizikové poistenie ako ochranu v prípade neočakávaných udalostí, ktoré by mohli ohroziť ich rodinný rozpočet alebo schopnosť splácať úvery. Rizikové poistenie preferuje tretina klientov, pričom pred 10 rokmi išlo o necelých 10 %. Dlhodobo najvyhľadávanejšie je však poistenie, ktoré kryje riziká a zároveň umožňuje sporiť, resp. investovať a vytvárať tak finančnú rezervu do budúcnosti. Informovala Generali Poisťovňa, a.s.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9