Rebríček najlepších pôrodníc na Slovensku: Pozrite sa, kde sú mamičky spokojné

Najlepšia zdravotná starostlivosť bola mamičkám poskytnutá v pôrodnici v Trenčíne.
Zdroj: profimedia.sk
2014-03-21 17:00:00

Najlepšie pôrodnice na Slovensku sú v Trenčíne, vo Vranove nad Topľou, v Košiciach-Šaci a v Čadci. Vyplýva to z hodnotenia Sprievodca pôrodnicami 2013, ktorý koordinoval Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku – Health Policy Institute (HPI) a rodinka.sk.


Rebríček vznikol na základe hodnotenia služieb 50 z 54 slovenských pôrodníc, ktoré mali záujem sa na projekte zúčastniť. Hodnotila sa kvalita zdravotnej starostlivosti, služby ktoré nemocnice poskytujú i spokojnosť mamičiek.

Tieto nemocnice sú najlepšie

V celkovom hodnotení zvíťazila Fakultná nemocnica Trenčín, na druhom mieste bola nemocnica Košice-Šaca a tretie miesto získala Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca. Trenčianska fakultná nemocnica neobhájila iba prvenstvo v celkovom hodnotení, ale aj prvenstvo v hodnotení expertov.

"Som rád, že sa naďalej darí udržiavať kvalita aj pri zvyšovaní počtu pôrodov. Minulý rok sme ich mali presne 2000," uviedol primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Peter Kaščák.

V rebríčku kvality služieb zvíťazila nemocnica v Košiciach-Šaci. Prednosta jej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Ján Richnavský za základ úspechu označil spoluprácu vedenia a zamestnancov kliniky a najmä prístup personálu kliniky k rodičkám. Mamičky najpozitívnejšie oceňovali pôrodnicu vo Vranove nad Topľou.

"Odozvu mamičiek na naše služby vyhodnocujeme na dennej báze a v pokiaľ je to v našich možnostiach, usilujeme sa maximálne uspokojiť ich želania," uviedol primár pôrodnice vo Vranovskej nemocnici Vladimír Spišák.

Čo všetko sa hodnotilo?

Do hodnotenia sa v roku 2013 zapojilo 2149 mamičiek, zdravotnú starostlivosť posudzovalo 14 zdravotníckych expertov. Pri hodnotení služieb nemocníc v oblasti sa venovala pozornosť príprave i  samotnému pôrodu, poskytnutia možnosti rodičkám mať pri sebe sprevádzajúcu osobu, ale aj tomu, ako sa zdravotnícke zariadenie stavia k prikladaniu dieťaťa na telo matky bezprostredne po pôrode, tzv. bondingu či možnosti ubytovania v nemocnici. Katarína Skybová z HPI skonštatovala, že slovenské pôrodnice sa zlepšili v hodnotení všetkých kategórií služieb. Najvýraznejšie zlepšenie  zaznamenali v kategórii, ktorá sa týkali samotného pôrodu. Naopak, ešte veľké rezervy sú v oblasti podpory dojčenia a bondingu.

Klinická psychologička a spoluautorka projektu Hana Celušáková v tejto súvislosti spresnila, že len dve tretiny žien malo možnosť byť s dieťaťom bezprostredne po pôrode, necelých 45 percent mám mohlo byť so svojím bábätkom dve hodiny po pôrode.

Pôrodov cisárskym rezom je čoraz viac

Sprievodca pôrodnicami si rovnako všímal trend v počte pôrodov cisárskym rezom – tento trend je naďalej stúpajúci.

"Celkový počet cisárskych rezov v našich pôrodniciach dosahuje 27,9 percenta pôrodov," uviedla doktorka Silvia Hnilicová, ktorá sa podieľala na expertnom hodnotení.

Hnilicová upozornila na to, že sa zvýšil počet pôrodníc, kde pôrod cisárskym rezom prekračuje maximálnu hodnotu stanovenú odborníkmi. V tejto súvislosti zvýraznila stav v pôrodnici v Nových Zámkoch, kde počet pôrodov cisárskym rezom prekračuje 52 percent všetkých pôrodov.

"V tejto nemocnici je väčšia šanca že mamička bude rodiť cisárskym rezom ako vaginálnym pôrodom," uviedla Hnilicová.

Dáta v pôrodniciach by sa mali zbierať priebežne

Organizátori ankety poukázali tiež na problém nedostatočného zberu dát v slovenských pôrodniciach. HPI pripomenul, že v zahraničí existuje pribežný zber dát, ktorý umožňuje vyhodnotenie kvality práce. Aj na Slovensku je preto riešením zavedenie systémového opatrenia založenom na povinnom zbere dát a ich následného vyhodnocovania.

2014-03-21 17:00:00  |  Foto: profimedia.sk  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia