Kontroverzné očkovanie: Lekári sa ho vo veľkom zastávajú

Lekári sú jednoznačne za očkovanie.
Zdroj: photl.com
2014-01-12 16:00:00

Lekárske organizácie sa zastali očkovania a jeho prínosu. Prezídiá Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS) a Slovenskej lekárskej komory (SLK) vydali spoločné stanovisko, v ktorom podporujú očkovanie detí a dospelých na Slovensku.

"Nesúhlasíme so šírením nepravdivých informácií, ktoré zavádzajú verejnosť, znevažujú vedecky dokázaný prínos očkovania, vedú k neodôvodnenému strachu z očkovania a k jeho odmietaniu," píše sa v stanovisku.

Lekári poukazujú, že zabraňuje vzniku a šíreniu ochorení, patrí k najdôležitejším výdobytkom modernej medicíny a jeho zásluhou významne klesol výskyt infekčných ochorení.

Malo by sa zabrániť jeho oslabovaniu

Lekárske spoločnosti podporili stanovisko etickej komisie ministerstva zdravotníctva z konca minulého roka. Tá sa domnieva, že obmedzovanie národného programu povinného očkovania by predstavovalo významné nebezpečenstvo pre zdravie a životy občanov SR, najmä detí, mladistvých a osôb, ktoré z medicínskych alebo iných závažných dôvodov dosiaľ nemohli byť zaočkované. Štátne orgány by preto podľa komisie mali zabrániť jeho oslabovaniu.

Riziká sú zriedkavé

Na margo nežiaducich účinkov komisia pripomenula, že ide o pomerne zriedkavé riziká.

"Navyše ich výskyt sa po nedávnom zrušení povinného plošného očkovania voči tuberkulóze ešte znížil. Komisia sa taktiež domnieva, že reálny pomer účinnosti, medicínskeho/zdravotného prínosu pre dieťa voči riziku daného očkovania je v súčasnosti najpriaznivejší zo všetkých účinných preventívnych opatrení zdravotnej starostlivosti," konštatuje sa v jej stanovisku.

Ktoré očkovania sú povinné?

Pravidelné povinné očkovanie detí v SR sa vykonáva proti desiatim infekciám, a to proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám, pneumokokovým invazívnym infekciám, osýpkam, príušniciam a rubeole. Tieto očkovania sú zo zákona povinné. Ak rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur.

2014-01-12 16:00:00  |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia