Neuveriteľný objav: Čo má spoločné rakovina s biologickými hodinami?

Milióny ľudí na svete bojuje statočne s rakovinou.
Zdroj: commons.wikimedia.org
2013-12-16 17:00:00

Vedci z Univerzity Komenského v Bratislave (UK) odhalili súvislosť medzi biologickými hodinami v ľudskom organizme a rakovinou hrubého čreva a konečníka.

Z výsledkov výskumu trvajúceho od roku 2004 vyplýva, že gén regulujúci okrem iného denné rytmy, teda biologické hodiny - má pre pacienta ochranný účinok.

Tak ako viaceré gény tlmí nádorové bujnenie. Toto zistenie tímu fyziológov z UK je významné pre presné načasovanie terapie, informuje hovorkyňa UK Andrea Földváryová.

V rámci krajín OECD je Slovensko na druhom mieste v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka. Tento typ rakoviny je u nás zároveň druhým najčastejším úmrtím spomedzi tých, ktoré spôsobí nejaký typ rakoviny.

Liečba by mohla byť teraz presne načasovaná

Odhalenie prepojenia biologických hodín organizmu s rastom nádoru podčiarkuje využitie chronoterapie - liečby využívajúcej biologické hodiny - v lekárskej praxi.

„Znamená to, že v budúcnosti by liečba ochorenia, ktorým celosvetovo trpí viac ako 1,2 milióna ľudí, mohla byť presne načasovaná tak, aby bola čo najefektívnejšia s čo najmenšími vedľajšími účinkami,“ hovorí Michal Zeman z Univerzity Komenského, ktorý spoločne s Ivetou Herichovou vedie tím, ktorý sa chronoterapiou zaoberá.

Aktivita génov sa mení podľa štádia ochorenia

Biologické hodiny regulujú denné rytmy. Sú to procesy, ktoré prebiehajú 24 hodín a sú synchronizované svetlom počas dňa. Je zaujímavé, že bunkový cyklus, ktorého zlyhanie je sprevádzané vznikom nádorového bujnenia, má tiež periódu približne 24 hodín, dodáva hovorkyňa UK. Podľa Herichovej ďalším novým dôležitým zistením je, že aktivita génov sa mení podľa štádia ochorenia nielen v nádorovom tkanive, ale aj v priľahlom zdanlivo zdravom tkanive. Tieto poznatky možno využiť na spresnenie dĺžky úseku, ktorý má byť pri operácii odobratý.

„Zistenia našich fyziológov predstavujú veľmi dôležitý krok na ceste k cielenejšej liečbe tohto druhu rakoviny,“ hovorí rektor UK Karol Mičieta.

Viac ako 14 mil. ľudí s rakovinou

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zverejnila výsledky štúdie, ktorá preukázala nárast počtu ľudí trpiacich rakovinou. Kým v roku 2008 nádorovými ochoreniami trpelo približne 12,7 milióna ľudí, v roku 2012 ich bolo viac ako 14 miliónov.

Zvýšil sa aj počet úmrtí na rakovinu, a to zo 7,6 milióna na 8,2 milióna obetí.

Čo sa podieľa na náraste?

Dôvodom zvýšenia výskytu nádorového ochorenia je podľa WHO predovšetkým zmena životného štýlu v rozvojových krajinách, ktoré sa snažia podobať tým vyspelým. Fajčenie a obezita, ako aj fakt, že ľudia sa dožívajú vyššieho veku, sa tiež podieľajú na náraste.

Vedie rakovina pľúc a prsníka

Za najčastejší typ nádorového ochorenia označila WHO rakovinu pľúc, ktorou trpelo až 13 percent z celkového počtu chorých. Výrazne sa zvýšil aj výskyt rakoviny prsníka, ktorá je najbežnejším typom tohto ochorenia u žien v 140 krajinách.

"Nádorové ochorenie prsníka je najčastejšou príčinou úmrtia na rakovinuv menej rozvinutých krajinách sveta. Je to tak sčasti pre zmenu životného štýlu ľudí žijúcich v týchto krajinách, a tiež preto, že v týchto regiónoch sa k liečbe dostane len malý počet žien," tvrdí David Forman z WHO.

Predstavitelia WHO predpokladajú, že v roku 2025 bude nádorovými ochoreniami trpieť až 19 miliónov ľudí.

2013-12-16 17:00:00  |  Foto: Commons.wikimedia.org  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia